Nekaj let nazaj, podobno kot večina ljudi, nisem razmišljal o energiji. Morda me je zanimalo, kako priti do dodatne energije v obliki kavice ali energijskega napitka, nisem pa razmišljal o energiji, ki je potrebna za elektriko, prevoz, hrano, ogrevanje prostorov in proizvodnjo izdelkov. Potem sem slišal grozovito zgodbo o podnebnih spremembah, ki jih povzroča rabe nafte in premoga. Spomnil sem se na Černobil, zaradi katerega nismo smeli jesti solate s slovenskih vrtov. Radioaktivnost je bila previsoka. Rekli so, da so Američani napadli Irak zaradi nafte. Hrana naj bi se dražila, ker je pridelava odvisna od fosilnih goriv. Spoznal sem pionirje slovenskega okoljevarstva in počasi sem začel razmišljati o energiji.


Vemo več in več

Danes vem, da je z energijo povezanih veliko problemov, vem pa tudi to, da obstajajo rešitve. V zadnjih letih smo se naučili za nizko ceno izkoriščati energijo sonca, vetra, bioplina, lesa, potokov in toplote zemlje. Z energijo znamo varčevati na tisoče načinov, med drugim tudi tako, da nam je pozimi topleje, poleti pa prijetno hladno. Ob vseh velikih temah, povezanih s pridobivanjem energije, sem ugotovil, da je energija dragocen vir, ki ga je potrebno ceniti. Tega se zaveda vodja tovarne, ki je žrtev naraščajočih cen energije, tega se zaveda gospodinjstvo, ki plačuje vsako leto dražje položnice in tega se zavedamo okoljevarstveniki, ki opazujemo, kako svetovna poraba energije uničuje zemljo, zrak, vode in ogroža podnebje na planetu. Iz različnih vidikov je potrebno energije porabiti manj, jo uporabljati varčno, proizvodnjo energije pa je potrebno prilagoditi – tako, da bomo namesto končnih virov, kot so nafta, premog in uran, prešli na vire, ki so se konstantno obnavljajo ter tako ne predstavljajo bremena za okolje. To je pameten pristop k rabi energije in svet se podaja na to pot. Slovenija za razliko od tega gradi največjo premogovno elektrarno v svoji zgodovini, ki bo v napoto  pametnim rešitvam še desetletja. Prav tako mnogi še niso opustili ideje o gradnji dodatne jedrske elektrarne v Krškem.

 

  © Greenpeace / Zhiyong FuEvolucija

Energetske rešitve je potrebno iskati glede na možnosti, ki jih omogoča čas. Včasih nismo znali izkoriščati energije vetra in sonca, zato sta se premog in jedrska energija zdeli odlični rešitvi. A tako, kot je evolucija orodij pripeljala od kamene dobe do sodobnega virtualnega sveta, enako se moramo razvijati tudi v našem odnosu do energije. Ko danes dežuje, pomislim na količino energije, ki se pretaka od gora proti morju. Ko pripeka sonce, pomislim na neskončno količino naših streh, ki še nimajo sončnih elektrarn. Smog, ki smradi jutranjo vožnjo s kolesom me spomni, da se največje slovensko mesto ogreva z ničemer boljšim, kot s premogom. Namesto negativne miselnosti, ki jo narekuje finančna kriza, bi veliko raje videl zagon politikov za novo dobo energetske (r)evolucije, ki je pred nami. Dobili smo prvo vetrnico, podiramo rekorde v nameščanju sončnih elektrarn, ljudje izolirajo svoje domove in tako zmanjšujejo stroške in škodo za okolje. Veliko se dogaja in zanimivi časi so pred nami. A premakniti se moramo od kriznega pesimizma in najti moč za nov zagon. Razmišljanje o energiji je lahko dober začetek.