Korporacije so ustvarile plastično pošast, ki uničuje naš planet. Več kot 90 % plastike producirane do sedaj, še ni bilo reciklirane, kljub temu pa korporacije že načrtujejo, kako bodo drastično povečale svojo produkcijo plastičnih embalaž. Produkcija plastike naj bi se tako do leta 2050 povečala za štirikrat, zaradi česar recikliranje nikoli ne bo zadostovalo za rešitev tega problema.
Zapuščene ribiške mreže (Justin Hofman / Greenpeac)
A globalno gibanje, ki od teh korporacij želi, da prevzamejo odgovornost za svoja dejanja, raste in stalno povečujemo pritisk. Do danes se je Greenpeaceu pridružilo več kot 3 milijonov ljudi, ki pozivajo podjetja, da prenehajo z onesnaževanjem našega planeta z zavrgljivo plastiko. Skupaj z našimi zavezniki v globalnem Break Free From Plastic gibanju – del katerega je več kot 1400 organizacij – smo v septembru izvedli 239 čistilnih akcij v 42-ih državah in odkrili največje korporativne onesnaževalce.
Greenpeace International je oktobra izdal poročilo Prikladna Kriza (Crisis of Convenience), ki temelji na anketi, izvedeni globalno, iz 11-ih največjih podjetij s produkcijo izdelkov široke potrošnje. Kljub temu, da so nekatera izmed teh podjetij javno izrazila svojo prostovoljno, nezavezujočo predanost spopadanju s krizo, je poročilo pokazalo, da niti eno od podjetij vključenih v anketo, trenutno nima celovitega načrta kako prenehati z uporabo plastične embalaže za enkratno uporabo; prav nasprotno, večina izmed njih načrtuje povečanje končne količine ustvarjene plastične embalaže.

Greenpeaceova ladja Rainbow Warrior med protestom v Sredozemskem morju (Pedro Armestre / Greenpeace)

Sedaj torej pošiljamo Greenpeaceovi ladji, Rainbow Warrior in Belugo, da razširita med ljudi globalno zgodbo o tem, kje se onesnaževanje s plastiko resnično začne in konča. Po celem svetu zbiramo podpornike, ki bodo pomagali ta podjetja prepričati, da prevzamejo odgovornost in ki bodo skrbeli za to, da se bodo podjetja držala svojih obljub in da bodo le-te podprli z drznimi dejanji. Ne potrebujemo še več besed – potrebujemo konkretne, nujno potrebne ukrepe, s katerimi bomo onesnaževanje s plastiko zaustavili pri viru! Prišel je čas, da podjetja kot so Nestle, Unilever, Coca-Cola, PepsiCo., Colgate, Danone, Johnson & Johnson in Mars jasno pokažejo, koliko plastične embalaže producirajo in zastavijo konkretne načrte za zmanjševanje količine ustvarjene plastike. Nastopil je čas, da te korporacije investirajo v alternativne načine izdelave svojih produktov in postopoma odpravijo plastiko za enkratno uporabo! Ta podjetja so ustvarila pošast in ne smemo več dovoljevati, da ta pošast še naprej raste. Potrebujemo konkretne ukrepe za redukcijo in potrebujemo jih takoj.

Ostani z nami za več podrobnosti o Greenpeaceovih ladjah, kje se nahajajo in s kakšnimi aktivnostmi se bodo ukvarjale v prihodnjih tednih in mesecih ter ugotovi, kako lahko sodeluješ.

 

Graham Forbes,
Vodja projekta  Prihodnost brez plastike pri Greenpeace ZDA