Projekt TEŠ 6 zaklepa našo prihodnost.

Ljubljana –

Spoštovani poslanke in poslanci Državnega zbora Republike Slovenije,

kljub napovedi predčasnih volitev in padcu Vlade, so ozke interesne skupine dosegle ponovno odločanje in razpravo o TEŠ 6. Tokrat o državnem poroštvu težkem 440 milijonov EUR, ki se lahko spremeni v najmanj 440 milijonov EUR veliko proračunsko luknjo, ki jo bomo krpali davkoplačevalci. Tik preden bo predsednik države razpustil Državni zbor, je takšna ad hoc »akcija« nedopustna in v neskladju z ustaljeno prakso države, da zakon o poroštvu v DZ vloži Vlada.

Pozivamo vas, da zavrnete zakon in z njim državno poroštvo za 440 milijonov evrov vredno posojilo Evropske investicijske banke za TEŠ 6. Ozki interesi posameznikov ter organiziranih lobijev ne morejo usmerjati prihodnosti celotne države Slovenije.

Vlada je v aprilu letos sklenila, da zaradi visoke stopnje tveganja projekta in visoke izpostavljenosti države do projekta izgradnje bloka 6 TEŠ prevzame dodatno tveganje z izdajo državnega poroštva za projekt TEŠ 6 le pod pogojem, da bo investitor v novem investicijskem programu, ki bo upošteval vse stroške projekta, dokazal, da so izpolnjeni vsi pogoji za doseganje donosnosti projekta v skladu s sektorsko politiko za področje energetike (t.j. 9 %).

Pravkar prenovljeni investicijski program projekta TEŠ 6 kaže, da projekt ne dosega zahtevane donosnosti, saj dosega le 7,59 % notranjo stopnjo donosnosti, ne pa 9 %, kot je to zahtevala vlada. Projekt je torej ekonomsko tvegan, kar pomeni, da obstaja veliko tveganje, da bomo za nasedlo energetsko investicijo plačevali iz državnega proračuna.

Že dolgo časa se v slovenski družbi pojavljajo številni glasovi, ki pozivajo, da se zaustavi vlaganje v TEŠ 6, med njimi tudi Svet za trajnostni razvoj in Svet za varstvo okolja, posvetovalni telesi vlade in parlamenta. Projektu nasprotuje tudi javnost.

Investitorji trdijo, da je projekt ekonomsko upravičen. Če je temu tako, se moramo na tem mestu vprašati, čemu potem državno poroštvo? Dobri in ekonomsko upravičeni projekti zmorejo brez davkoplačevalskega denarja.

Pogosto slišimo tudi argument, da je projekt že toliko napredoval, da bi nastala nepopravljiva ekonomska škoda, če bi ga sedaj ustavili. Pri tem gre za skrajno neupravičeno izsiljevanje nadaljevanja projekta, ki je do sem prišel le zato, ker se je odvijal pod politiko izvršenih dejstev. Kot predstavniki ljudstva imate v tem primeru še posebej pomembno nalogo, da daste jasen signal, da v Sloveniji takšno izsiljevanje, kot smo mu bili priča v primeru TEŠ 6, ni sprejemljivo!

TEŠ 6 ni ekonomsko smiseln. Za ekonomska tveganja bomo plačevali davkoplačevalci.
TEŠ 6 ni družbeno koristen. Za zavarovanje nekaj sto delovnih mest jih tvegamo na tisoče.
TEŠ 6 ni demokratičen. Projekt je do sedaj prekršil množico napisanih in nenapisanih pravil.

S TEŠ 6 se ne odločate le o eni investiciji, odločate se o prihodnosti energetike v Sloveniji, odločate se o porabi davkoplačevalskega denarja, odločate se o našem zdravju in našem okolju. Zato zahtevamo, da projektu odrečete podporo skozi državno poroštvo.

Vaše odločitve spremljamo. Vašo odločitev bomo ovekovečili. Vašo odločitev si bomo zapomnili. Volitve so blizu.

Pred pomembno odločitvijo, ki vas čaka, vas podpisani še enkrat pozivamo:

NE ZAKLENITE NAM PRIHODNOSTI!

Lep pozdrav,

Mag. Nina Štros,
vodja aktivnost Greenpeace v Sloveniji