Mednarodno sporočilo za javnost

Lausanne, Švica, 11. april 2019 — Greenpeacovi aktivisti iz Švice so danes prekinili Nestléjev letni sestanek skupščine (AGM) ter lastnike podjetja soočili z odpadno plastiko, ki jo proizvajajo in ki onesnažuje naš planet.

Greenpeace in zavezniki iz globalnega gibanja Break Free From Plastic so v svojih govorih na dogodku zahtevali, da Nestlé preneha s svojo odvisnostjo od plastike za enkratno uporabo in takoj investira v alternativne sisteme dostavljanja svojih produktov, ki temeljijo na ponovnem polnjenju in ponovni uporabi in so sistemi, s katerimi bi lahko Nestlé končal to “katastrofo za okolje in socialno pravičnost.”

Izvršna direktorica Greenpeace International Jennifer Morgan, je pozvala direktorje in delničarje podjetja Nestlé, da pokažejo pravo vodenje, s katerim lahko rešijo krizo onesnaževanja s plastiko:

Sem smo prispeli s svoji zavezniki, z globalnim gibanjem Break Free From Plastic, ki ga napajajo ljudje in ki raste vsak dan, da povemo podjetju Nestlé, da imamo dovolj. Ljudje lahko na lastne oči vidimo vso škodo, ki jo onesnaževanje s plastiko povzroča našim oceanom, vodam in skupnostim. Vsi smo bili priče načinom, na katere plastika zastruplja našo dragoceno biodiverziteto in šele začeli smo razumeti, kako plastika zastruplja nas vse.

Onesnaževanje s plastiko je okoljska katastrofa in je viden simptom svetovne bolezni, ki jo je povzročila ekonomija, temelječa na neskončni porabi in dostopnosti za vsako ceno. V preteklem letu je podjetje Nestlé proizvedlo 1,7 milijonov ton plastike — to je 13% več kot leto poprej — medtem ko so pri podjetju zatrjevali, da se resno ukvarjajo s problemom plastičnega onesnaževanja. Za podjetje Nestlé je nastopil čas, da prevzame nekaj odgovornosti za svoj obsežen doprinos k temu problemu: podjetje mora postati transparentno, predstaviti mora konkreten načrt ukrepov, z ambicioznimi časovnimi roki ter skrčiti svojo produkcijo zavrgljive plastike in investirati v resnično trajnostne sisteme ponovnega polnjenja in ponovne uporabe.

Nedavno objavljeno poročilo s strani organizacije Global Alliance for Incinerator Alternatives (GAIA), je odkrilo, da je podjetje Nestlé ena izmed blagovnih znamk, ki povzroča največ onesnaževanja s plastiko, po podatkih revizij odpadkov, ki so bile izvedene na Filipinih, kjer so skupnosti postale smetišča zaradi globalnega trgovanja z odpadki. Froilan Grate, izvršni direktor pri GAIA Philippines, je na AGM prav tako povedal nekaj besed, s katerimi je opisal onesnaževanje s plastiko, ki mu je v svoji skupnosti priča vsak dan:

Onesnaževanje s plastiko je morda zelo vidno na Filipinih in v drugih azijskih državah, vendar se je kriza začela v vaših sejnih sobah, ko ste se odločili, da boste vaše izdelke prodajali v plastični embalaži za enkratno uporabo, ki je ni mogoče reciklirati ter jo nato odvrgli na področjih, kjer ni primerne infrastrukture za njeno upravljanje. Tukaj sem v imenu svoje skupnosti, da vam povem, da nočemo več vaše strupene plastične embalaže. Le-ta duši naše vode, polni naša smetišča, uničuje naše skupnosti in škoduje našemu zdravju. Čas je, da tudi vi začnete to krizo jemati resno, se prenehate osredotočati na lažne rešitve in investirate v nove sisteme pakiranja, s katerimi lahko ustavite to krizo.

Greenpeace od podjetja Nestlé in ostalih multinacionalnih korporacij zahteva, naj nemudoma postanejo transparentne o svoji celotni uporabi plastike in da predložijo konkretne ukrepe z ambicioznimi časovnimi okvirji, znotraj katerih bodo zmanjšale svojo odvisnost od plastike za enkratno uporabo in prerasle trenutno kulturo zavrgljivih odpadkov.

Govor Jeniffer Morgan in akcija Greenpeaceovih aktivistov na skupščini delničarjev Nestléja. (c) Greenpeace.

 

KONEC

 

Slike iz dogodka Nestlé AGM so dostopne tukaj.

 

Opombe:

[1] http://www.no-burn.org/waba2019  

[2] Podjetje Nestlé je bilo eno izmed največjih korporativnih onesnaževalcev s plastiko, identificiran v svetovnem čiščenju in reviziji blagovnih znamk, ki jih je prejšnje leto izvedlo zavezništvo Break Free From Plastic. Celotni rezultati so na voljo tukaj.

[3] Celoten govor izvršne direktorice Greenpeace International Jennifer Morgan na Nestléjevem AGM-ju je dostopen tukaj.

[4] Informativno gradivo o podjetju Nestlé in onesnaževanju s plastiko je dostopno tukaj.

 

Kontakti:

Katja Podbevšek, vodja Greenpeace Slovenija, [email protected], 040 235 949

Capucine Dayen, Greenpeace ZDA, vodja globalnih komunikacij za plastiko: +33 647 971 819, [email protected]