Prepričani smo, da so tudi vaši predalniki klasične in elektronske pošte te dni preplavljeni z “odličnimi ponudbami Black Friday”. Raznovrstni oglasi nam vse glasneje sporočajo, da nikoli več ne bo take akcije,

kot prav ta mesec,

kot prav ta teden,

kot prav ta – ČRNI PETEK!

Obljubljena sta nam kar dva izdelka po ceni enega, opozorjeni smo da trgovci praznijo skladišča, cene pa so nizke kot še nikoli.

Nam je to vse dobro znano? 🧐

Velik posel! Masovna proizvodnja, marketing, prodaja. Kolesje se vrti. Mednarodni spletni trgovski velikan je šel celo tako daleč, da tisoče svojih izdelkov, ki jih ne uspe prodati v okviru črnega petka, enostavno pošlje na odlagališče odpadkov ali v uničenje. Milo rečeno je to početje velikih korporacij zelo nevestno, brez ozira na okolje in naravne vire.

Če pustimo cene in ravnanje spletnih velikanov ob strani – kaj pa reciklaža? Ali ni res, da se plastika tako dobro reciklira, da je nakup novih izdelkov s tega vidika manj problematičen? Da enostavno uporabijo staro plastiko in iz nje naredijo nov izdelek? Žal ne.

Nedavna Greenpeaceova raziskava je proizvajalce plastike postavila na laž, nas pa na realna tla. Reciklaža namreč ni rešitev za plastiko, saj se je npr. v ZDA v lanskem letu recikliralo manj kot 6 % vse proizvedene plastike! Povedano drugače, na smetiščih, v sežigalnicah, ali še huje – v naravi, je končalo kar 94 % vse proizvedene plastike. Podobno se dogaja tudi drugod po svetu. Plastična katastrofa pa je že tako obsežna, da so letos znanstveniki prvič našli delce mikroplastike tudi v človeški krvi.

Razmišljamo kakšna bo prava cena letošnjega črnega petka. Za nas, kot potrošnike, in za naš zeleni planet.

Kaj če bi letos namesto črnega skupaj obeležili zeleni petek? 🌱

Razmišljamo na glas: ta petek bi se lahko skupaj z bližnjimi poveselili ob igranju dolgo pospravljene družabne igre. Lahko si nadenemo delovna oblačila in poskušamo popraviti kaj pokvarjenega, namesto da bi to vrgli v smeti. Kaj pa če se morda lotimo izdelave preproste domače ptičje hišice? Zunaj že diši po zimi.. 🙂 Lahko poskusimo kak nov kuharski recept ali pa končno spet preberemo knjigo, katero smo v rokah nazadnje držali v mladosti. S tovrstnimi dejanji lahko prihranimo kar nekaj denarja, hkrati pa nahranimo svojo dušo, morda še okoliške ptice in seveda – pomembno pomagamo okolju. 💚

Sklenimo najboljšo kupčijo za okolje in naš planet – odpovejmo se potrošniški mrzlici. Namesto tega lahko raje podprete katero od organizacij, ki delujemo na področju varstva okolja. V le nekaj sekundah lahko na primer podpišete katero od naših spletnih peticij.

Ustvarjalen, prijeten in čimbolj zelen teden želimo!