S postopno ukinitvijo avtomobilov na fosilna goriva do leta 2028 oziroma 2030 bi se močno zmanjšale emisije toplogrednih plinov, uvoz nafte ter računi za električno energijo potrošnikov – okoljski ministri EU morajo prodajo novih avtomobilov na fosilna goriva ustaviti do leta 2028


Bruselj, 20. 6. 2022 – Kot kažejo izsledki najnovejše analize Greenpeacea Nemčija, bi se lahko s pospešenim opuščanjem novih avtomobilov z motorji na notranje izgorevanje od leta 2028 ali 2030 naprej ter z ambicioznejšimi vmesnimi cilji zmanjšanja emisij CO2 zmanjšalo povpraševanje po nafti v EU, pa tudi emisije toplogrednih plinov, in sicer za več sto milijonov ton. V primerjavi s predlogom Evropske komisije, ki predvideva prepoved takšnih avtomobilov do leta 2035 in ga je 8. junija potrdil tudi Evropski parlament, bi se s prepovedjo novih bencinskih in dizelskih avtomobilov do leta 2028 ter strožjimi vmesnimi cilji zmanjšanja emisij CO2 povpraševanje po nafti v EU zmanjšalo za dodatnih 540 milijonov ton, emisije toplogrednih plinov pa skupaj za 1,7 gigaton – kar je enako emisijam Rusije na letni ravni. S hitrejšim opuščanjem takšnih avtomobilov bi se poleg tega znižali tudi energetski računi evropskih potrošnikov, in sicer skupaj za dodatnih 550 milijard evrov.


Za Slovenijo bi prepoved novih bencinskih in dizelskih avtomobilov do leta 2028 (v primerjavi s predlogom 2035) ter strožjimi vmesnimi cilji pomenila zmanjšanje emisij C02 za 10 milijonov ton, poraba goriva bi se zmanjšala za 3,3 milijone ton, energetski računi potrošnikov pa bi se znižali za 3,6 milijarde evrov.


Lorelei Limousin, strokovna sodelovka pri Greenpeaceovi kampanji EU Mobilnost za vse, pravi:
»Cene energije se dvigajo v nebo, v Evropi divja vojna, financirana z uvažanjem fosilnih goriv v EU, podnebni znanstveniki pa nas opozarjajo, da bo svet že v naslednjih letih presegel cilj omejitve globalnega segrevanja na 1,5 °C. V središču te večplastne krize, s katero se soočamo, je naftno požrešna avtomobilska industrija. Ne moremo si privoščiti, da bi bili še več let obsojeni na vozila na fosilna goriva in na naraščajoče cene goriv, ki financirajo vojne, nas udarjajo po žepu in uničujejo podnebje. Zdaj je v rokah držav članic EU, da popravijo datum opustitve in prepovedo nove avtomobile z motorji z notranjim zgorevanjem od leta 2028, da ohranimo globalno ogrevanje pod 1,5 °C.«

End of the Fossil Fuel Road 'Car Crash' in Madrid. © Greenpeace / Pedro Armestre
Če želimo ohraniti globalne temperature pod segrevanjem do 1,5 ºC, se morajo fosilni avtomobili še v tem desetletju preseliti v zgodovinske muzeje. © Greenpeace / Pedro Armestre

Države članice EU se morajo na zasedanju Sveta za okolje 28. junija dogovoriti o skupnem stališču do prepovedi novih avtomobilov na fosilna goriva ter o ciljih zmanjšanja emisij CO« od leta 2025 naprej. Na eni strani države, kot sta Nemčija in Španija, podpirajo predlog Evropske komisiji, na drugi strani pa skupina naprednih držav članic, vključno z Luksemburgom, Nizozemsko, Dansko in Belgijo, poziva k zgodnejšemu datumu prepovedi, in sicer do leta 2030. V primerjavi s predlogom Evropske komisije o prepovedi do leta 2035 bi s prepovedjo leta 2030 ter strožjimi vmesnimi cilji prihranili dodatnih 390 milijonov ton nafte in 1,2 gigaton CO2, poleg tega pa bi se za 460 milijard evrov znižali tudi energetski računi evropskih potrošnikov.


Za Slovenijo bi prepoved novih bencinskih in dizelskih avtomobilov do leta 2030 (v primerjavi s predlogom 2035) ter strožjimi vmesnimi cilji pomenila zmanjšanje emisij C02 za 7,5 milijonov ton, poraba goriva bi se zmanjšala za 2,4 milijone ton, energetski računi potrošnikov pa bi se znižali za 2,9 milijarde evrov.


V zadnjih mesecih so avtomobilski lobisti in skupine za spodbujanje fosilnih goriv močno lobirale proti prepovedi avtomobilov z motorjem na notranje izgorevanje in za posojilne sheme za e-goriva, s čimer bi bila uredba in izid glasovanja v Svetu še bolj oslabljena. Francoska in nemška avtomobilska industrija sta po glasovanju v parlamentu v začetku tega meseca že zavrnili rok do leta 2035.
Za promet je namenjene skoraj dve tretjini porabljene nafte v EU, pri čemer je največji dobavitelj Rusija. Emisije toplogrednih plinov iz prometa so se v EU od leta 1990 povečale za več kot 25 odstotkov in danes predstavljajo 30 odstotkov skupnih emisij toplogrednih plinov v EU, pri čemer jih 14,5 odstotkov povzročijo avtomobili in lahka dostavna vozila. Promet je edini sektor v EU, v katerem se emisije CO2 od leta 1990 naprej stalno povečujejo, medtem ko bi se morale hitro zmanjševati. Za dosego podnebnega cilja omejitve globalnega segrevanja na 1,5 °C bi morali v Evropi prepovedati prodajo vseh novih vozil z motorji na notranje izgorevanje do leta 2028 ter korenito preoblikovati transportni sistem.


Poročilo Spremembam naproti (v slovenskem jeziku)


Kontakt:


Lorelei Limousin, strokovna sodelavka za Greenpeace’s EU Mobility For All Campaign, [email protected]
Marianne Lämmel, Communications Greenpeace’s EU Mobility For All Campaign, [email protected]