ПРОБЛЕМЪТ

Пластмасови торбички за еднократна употреба, плодове и зеленчуци пакетирани поотделно в найлон, пластмасови сламки за еднократна употреба, пластмасови прибори за еднократна употреба… Еднократна пластмаса, еднократна пластмаса, еднократна пластмаса… Която обаче никога не „изчезва“, а единствено се разпада до микроскопични частици (микропластмаса) и по този начин попада в почвата, във въздуха, във водата, в храната. Това от своя среда трайно вреди или дори убива животните, птиците и водните обитатели, а последиците от натрупването на микропластмаса в човешкия организъм не са известни.

РЕШЕНИЕТО

Трябва активно да откажем да използваме пластмаса за еднократна употреба и да покажем на производителите и търговците, че нямаме нужда от нея. Пластмасовите изделия за еднократна употреба навлизат едва във втората половина на миналия век. А в България те се наложиха в самия му край. Всички те имат съвсем обикновени алтернативи – стъклени буркани и кутии, метални или порцеланови чаши, чинии и прибори, платнени торби… Дори сламките могат да бъдат от метал например.

ПЛАСТМАСОВ ОТПЕЧАТЪК

Изчисли какъв е твоят пластмасов отпечатък сега. Необходимо е единствено да впишеш името си и да отговориш на няколко въпроса… След няколко минути ще видиш резултата. Нагледно.

Изчисли сега

ЗАСТЪПИ СЕ ЗА ЧЕРНО МОРЕ

Да спасим морето от замърсяване с пластмаси. Над 8 милиона тона пластмаса попадат в световните морета всяка година. Морето се задушава и не може да се справи.Поискай от министъра на околната среда и водите да забрани пластмасата за еднократна употреба. Морето не е бунище!

Подпиши петицията

ОРГАНИЗИРАЙ ПОЧИСТВАНЕ

Може да изглежда трудно да се организират много хора за действие по една и съща цел, но това далеч не е така. Убеди се от нашия наръчник за организиране на (извънградски) почиствания.

Виж 12-те стъпки
СПАСИ ДЕТСКИТЕ ГРАДИНИ
СПАСИ ДЕТСКИТЕ ГРАДИНИ

В повечето държавни детски градини в страната децата пият вода от еднократни пластмасови чаши. Всеки ден, всяко дете използва средно по 5 броя пластмасови чаши, всяка от които струва по 3 стотинки и се използва в рамките на няколко секунди, преди да се изхвърли и да се превърне във вековен замърсител на водата, въздуха и почвите.

ФЕСТИВАЛ БЕЗ ОТПАДЪЦИ
ФЕСТИВАЛ БЕЗ ОТПАДЪЦИ

На фестивал всички се радват! Без значение дали е музикален, спортен или с друг характер, в града, в полето или на някоя планина, те са повод за събиране с приятели и позитивни емоции. Когато обаче всички се разотидат и музиката спре, настава тишината на натрупаните отпадъци.