В този епизод на Грийнкаст говорим за един от най-важните инфраструктурни проекти в България. По-голямата част от магистрала Струма вече е изградена, но има един участък, който се бави твърде много. Отсечката в дефилето, между Крупник и Кресна, образно казано е потънала в мъгла, лъжи и користни намерения. Най-важното по темата ще ни разкажат Десислава Стоянова и Даниел Попов, които работят по кампанията „Да спасим Кресненското дефиле“ и са част от екипа на Екологично сдружение „За Земята“.

 
 

С тях говорим малко след като Капитал публикува информацията, че проектът за строителството на магистрала „Струма“ през защитените зони в предложения вид е в нарушение на европейски директиви, а графикът и сумата, написани в документите, които България е изпратила до ЕС, са необмислени или сгрешени. Това накратко е отговорът на Европейската комисия по подадената преди два месеца апликационна форма за финансирането на участъка от магистралата през Кресненското дефиле.

Строителството в тази зона се подготвя от много години, но защо все още не е започнало, ще опитаме да отговорим в този епизод на Грийнкаст.