В Бургас има нова гражданска инициатива, която се противопоставя на безконтролното строителство в защитени зони, на метри от морето.

Протестна акция на гражданската инициатива „Море без бетон“.

„Море без бетон“ събра съмишленици за първия си протест на 12 юни. Те ще се виждат отново и отново, докато законотворците в страната и чиновниците в институциите не покажат адекватно отношение и загриженост към българската природа и нейните богатства.
В този епизод гостува Кремена Ватева, една от основателките на инициативата.

В този епизод на Грийнкаст става дума и за Оперативна програма „Околна среда“ (ОПОС). Близо 70 млн. лева от нея ще бъдат пренасочени в подкрепа на малкия и средния бизнес, и на българската икономика за справяне с последиците от COVID-19. Това става с одобрението на Европейската комисия.

От официално съобщение на институциите разбираме, че от началото на програмния период по ОПОС са сключени 222 договора за безвъзмездна финансова помощ на стойност над 3,7 млрд. лв. Над 1 млрд. лв. вече са изплатени на бенефициенти.
Досега, например, са сключени 41 договора на стойност 2,23 млрд. лв. за изграждане на 28 пречиствателни станции.

В същото време Комисията по наблюдение на оперативната програма към Министерство на околната среда и водите е констатирала, че в нея има огромни пропуски, а голяма част от средствата са на път да останат неусвоени. Това става ясно от сигнал, изпратен и публикуван в информационния сайт Dir.bg, в който са описани в процентни отношения кои проекти ще останат неизпълнени.

Ръководството на програмата е изготвило финансова прогноза по експертна оценка, според която близо 500 млн. лв. в областта на водния сектор ще останат неусвоени, което е над 20% от средствата. В анализ управляващият орган признава, че голяма част от инфраструктурните проекти няма се реализират до 2023 г.
Очаква се да остане неусвоен ресурс и в сектора на отпадъците и за укрепването на свлачища. В сферата на биоразнообразието няма да бъде усвоена около 1/4 от финансовия ресурс. Следим публикациите по темата и ще ви информираме за нейното развитие.


Чуйте и другите епизоди и се абонирайте за Грийнкаст в SpotifyGoogle Podcasts и Apple Podcasts.