Повече от 150 страни, с над 3500 стачки, се включиха в Глобалния ден за действия за климата на 25-ти септември. От Арктика до Южна Африка, от Тихия океан до Латинска Америка с общо послание за климатична справедливост!

Мия-Роуз Крег провежда климатична стачка. © Даниела Залкман / Грийнпийс
Активистка Мия-Роуз Крейг позира на ледена плоча в Арктика. © Даниела Залкман / Грийнпийс

След месеци физическа дистанция, успяхме да се адаптираме към сегашната ситуация и да излезем отново на улицата, за да направим това, в което сме най-добри – да се борим за бъдещето си.

В България, активистите от местното движение в София организираха шествие. Преди неговия старт всички, които дойдоха да ги подкрепят, се включиха в асамблея (дискусия). На нея участниците можеха да представят позицията си по няколко основни въпроса: Имаме ли още време да противодействаме на климатичната криза; Кое е решението за справяне с климатичните промени – индивидуална или системна промяна? 

Интересна палитра от мнения беше изразена по време на дискусията, но всички бяхме единодушни, че за да се справим с климатичната криза, има нужда от системна промяна. Някои от младежите бяха твърдо убедени, че промяната трябва да дойде от политическите лидери, докато имаше и такива, които са на мнение, че всичко е в нашите собствени ръце. Шествието започна от Народен театър „Иван Вазов“ и продължи до Южния парк.

© Anastas Tarpanov © Anastas Tarpanov

В Самоков също се проведе акция за климата. Младежите се снимаха с плакати, говориха си за екологичната криза и усилията, които всеки от нас може да полага в ежедневието си, за да води по-природосъобразен живот.

© „Петъци за бъдеще“ – Самоков © „Петъци за бъдеще“ – Самоков


Намираме се в климатична криза и е необходимо всички да се обединим и да действаме сега. Не бива да оставяме кризата с коронавируса да засенчи другите важни проблеми и точно затова сега трябва да бъдем още по-настоятелни
.

Активист на движението се включи и със самостоятелна акция от Варна.

© „Петъци за бъдеще“ – Варна © „Петъци за бъдеще“ – Варна

„Включвам се, защото има значение.  С всеки един наш избор/действие гласуваме за това бъдеще, в което искаме да живеем.“ 

„Петъци за бъдеще България“ настоява за целенасочено смаляване на икономиката, което да намали енергийните нужди на човечеството. Това може да бъде постигнато по справедлив и демократичен път чрез модела на дерастеж (Degrowth).

Местните движения на „Петъци за бъдеще“ имат пълната свобода сами да решат по какъв начин да отбележат Глобалния ден за действия. Ето и няколко примера от Европа:

В Румъния активисти от движението направиха флашмоб пред Министерство на околната среда с послание – „Поставете се в обувките на нашето поколение.“

В Унгария младежите от „Петъци за бъдеще“ заедно с активистите от Extinction Rebellion спуснаха банер с надпис – „Няма ваксина за климатичната криза.“ 

В Полша  също беше проведен марш.

© „Грийнпийс“ – Полша © „Грийнпийс“ – Полша

В Австрия, въпреки лошото време, активистите не се уплашиха и също проведоха стачка.

Ако и ти искаш да станеш част от младежкото самоорганизирано движение „Петъци за бъдеще“ – България, може да попълниш този формуляр и да посетиш тяхната Фейсбук страница.