„Грийнпийс“ спечели поредна важна съдебна битка. Федералният съд в Калифорния прекрати седемгодишно дело, повдигнато от канадската дърводобивна компания Resolute Forest Products срещу служители на „Грийнпийс“ от САЩ и Канада. Дърводобивната компания съди обвиняемите от „Грийнпийс“ за 100 милиона долара в опит да ги накара да замълчат и да ги докара до фалит. Причината: отправените от тях критики срещу неустойчивите ѝ практики по отношение на стопанисването на горите.

Какво представляват делата шамари?

SLAPP делата (или още: стратегически дела против публично участие, от английски Strategic Lawsuits Against Public Participation – SLAPP) са правни тактики, използвани от силни корпорации, за да блокират критичните гласове на активисти, академици, журналисти и обикновени хора. В последните години делата шамари по цял свят се увеличават, включително и срещу природозащитници.

Каяк активисти издигат банер с надпис „Няма да бъдем заглушени“ в акция на „Грийнпийс“ в езерото Мерит, Оукланд, Калифорния, 20 април 2023.
Каяк активисти издигат банер с надпис „Няма да бъдем заглушени“ в акция на „Грийнпийс“ в езерото Мерит, Оукланд, Калифорния, 20 април 2023. © Marlena Sloss Greenpeace

Още преди финалното решение, федералният съдия вече беше отхвърлил всичките 296 обвинения на Resolute в клевета с изключение на две. Във финалното решение той постанови, че от Resolute не са успели да докажат, че обвиняемите са изказали другите две твърдения от действителна злонамереност. Така процесът беше прекратен.„Днес съдът отправи ясно послание: ние няма да бъдем заглушени от корпорациите“, каза Депа Падманабха, юрисконсулт на „Грийнпийс“ – САЩ. „Това решение е голяма победа за свободата на словото, но за да се гарантира, че корпорациите няма да злоупотребяват със съдебната система, трябва да бъде направено още много. Не всеки може да си позволи да води дело 7 години. Трябва да осигурим правото на всеки да критикува безмилостно онези, които са склонни да правят компромиси със здравето и безопасността ни – без страх от корпоративен контраудар под формата на дело шамар.“

Нужда от законодателни промени

За да се прекрати корпоративният тормоз, е необходимо законодателство срещу делата шамари по цял свят. В ЕС вече има такъв проект – през април 2022 г. Европейската комисия представи проектодиректива, която да подобри защитата на журналистите, правозащитниците и природозащитниците. В България има все повече примери за дела шамари, така че приемането на такава директива би било много полезно и у нас.