Днес в Каварна се състоя обществено обсъждане на румънския мегапроект на OMV за офшорен добив на газ в Черно море. Този проект се намира само на километри от нашата акватория, затова България е пряко засегната.

За съжаление, общественото обсъждане се проведе по-скоро под формата на рекламна презентация на OMV, които бяха модератор на събитието. В публиката присъстваха представители на „Грийнпийс“ – България и „Грийнпийс“ – Румъния и български граждани, които имаха възможност да задават въпроси.

Активист на „Грийнпийс“ – България извади банер по време на рекламната презентация на OMV. © Greenpeace

„Изследванията за екотоксичност на проекта не са достъпни, а трябва да бъдат“ – обърна внимание Мартин Томов от „Грийнпийс“ – България. – „Също така, в проекта не е заложен план какво ще се случи, ако се взриви някоя мина например – в морето има мини заради войната в Украйна, а потенциалното замърсяване при инцидент е огромно.“

Oт OMV заявиха, че България се нуждае от газ от „Нептун Дийп“ за енергийната си сигурност. „Това не е истина, защото държавата ни вече има достатъчно договори за газ с други компании“, подчерта Меглена Антонова от „Грийнпийс“ – България.

Организацията застава зад следните искания:
Да се проведат обществени консултации и във Варна, Бургас и Шабла, които също биха били засегнати от осъществяването на „Нептун Дийп“. Смятаме, че българското общество трябва бъде информирано какво се случва и какви са реалните рисковете..
Да станат публични данните за екотоксичност и оценката на въздействието на отпадъчните води – в Черно море ще бъдат изхвърлени над 5 млн. м3 отпадъчни води;
– Да бъде направен анализ на въздействието на мините от войната в Украйна в морето върху проекта и какви мерки за намаляване на риска от експлозии биха били предприети;
Да бъде направена оценка на реалното въздействие на емисиите на парникови газове както на етап строителство и експлоатация, така и на етап изгаряне на запасите от газ;
– Да се осигурят условия за безопасност, съответстващи на Директивата на ЕС за безопасността на офшорните нефтени и газови операции. В момента някои платформи на OMV Petrom имат сериозни структурни нередности.

„Нептун Дийп“ застрашава Черно море. България дори и на теория няма икономическа или каквато и да е друга изгода от този проект, защото не е участник в него. За нас ще останат само тежките последствия за околната среда и живота в Черно море. Именно заради тези последствия е важно да бъдем част от разговора.