PRAVILNIK O AMBALAŽI I OTPADNOJ AMBALAŽI, PLASTIČNIM PROIZVODIMA ZA JEDNOKRATNU UPORABU I RIBOLOVNOM ALATU KOJI SADRŽAVA PLASTIKU

Javno savjetovanje o Pravilniku o ambalaži i jednokratnoj plastici otvoreno je do 10. prosinca. 

Iako pravilnik donosi neka poboljšanja, poput toga da će se vrlo lagane plastične vrećice, debljine do 15 mikrona, početi naplaćivati, smatramo da bi trebalo napraviti korak više i potpuno ih zabraniti! Pozdravljamo i proširenje postojećeg sustava povratne naknade, kao korak prema većem stupnju odvojenog prikupljanja otpada, no recikliranje ne može biti glavno rješenje, jer se globalno recikliralo samo 9% jednokratne plastike. Jedino pravo rješenje je višekratna upotreba predmeta. Samo na taj način možemo spriječiti da se jednokratna plastika zamijeni drugim jednokratnim materijalima poput papira, koji također štete okolišu.

Odvoji 5 minuta i pridruži se ovom javnom savjetovanju. 

Ako želiš, kopiraj ovaj predloženi komentar:

Smatram da:

– Vrlo lagane plastične vrećice treba zabraniti. Naplata tih vrećica je u redu samo kao privremena mjera. Svakako je potrebno uvesti krajnji rok nakon kojeg one neće biti dostupne na tržištu.

– Proširenje sustava povratne naknade korak je u dobrom smjeru, ali trebalo bi obuhvatiti i jednokratnu ambalažu od pića veću od 3 litre i drugu ambalažu tekućih jestivih proizvoda. 

– Treba postaviti jasan cilj smanjenja potrošnje za jednokratne plastične čaše za napitke, jednokratne plastične spremnike za hranu (50% do 2025. i 80% do 2030.), kao i za sve ostale jednokratne plastične proizvode koji nisu nužni te jednokratnu plastičnu ambalažu.

– Za sve ugostiteljske objekte potrebno je propisati obvezu da osiguraju vodu za piće iz slavine.

– Za ugostiteljske objekte gdje se hrana priprema i uslužuje na lokaciji potrebno je propisati obvezu uporabe višekratnog posuđa i pribora za jelo, neovisno o vrsti ugostiteljskog objekta.

Kitovi u Zagrebu, autor Nevio Smajić

Greenpeace je predao detaljan komentar na javno savjetovanje s našim zahtjevima koji možeš pronaći ovdje.

Hvala što nam pomažeš u borbi protiv onečišćenja plastikom!