Donosimo presjek aktivnosti i događanja Greenpeacea Hrvatske.

Donosimo presjek aktivnosti i događanja Greenpeacea Hrvatske u 2017. godini. Imali smo dvije aktivne kampanje; za promoviranje obnovljivih izvora energije u turizmu i protiv plastike za jednokratnu upotrebu s kojima nastavljamo i u 2018. godini.

Želimo vam zahvaliti na podršci, posebno našim volonterima i aktivistima na predanoj borbi za čistiji i zdraviji okoliš!

 


 
Bridges Not Walls
Početkom godine pridružili smo se globalnoj poruci novom američkom predsjedniku Donaldu Trumpu: Bridges, Not Walls (Gradimo mostove, ne zidove). Poruku smo poslali uz legendarni Hendrixov most u Zagrebu.

 

 

Krovove na sunce
Krovove na sunce je video igra i natjecanje koje smo proveli među učenicima osnovnih škola od ožujka do svibnja ove godine. U igri su učenici označili više od 250 tisuća krovova, čiji je ukupan potencijal dovoljan da se podmiri hrvatski uvoz struje. Pobjednička škola Jože Šurana iz Višnjana za nagradu je dobila solarni kiosk. Bravo, školarci!

 

Biciklistički prosvjed Break Free kritična masa
Sredinom ožujka organizirali smo prvi veliki klimatski prosvjed u Hrvatskoj „Break Free kritična masa – jer klimi ima spasa“, u suradnji sa Sindikatom biciklista i Zelenom akcijom. U Zagrebu se okupilo 1500 sudionika čime je otvoren globalni val prosvjeda Break Free from Fossil Fuels. Ova fotografija obišla je svijet, između ostaloga jer ju je podijelio Leonardo di Caprio na svom Instagramu.

https://www.instagram.com/p/BSCD_INhiel/?hl=en

 

Val u Zagrebu
Plastični val“ je instalacija inspirirana fotografijom surfera nad kojim se diže val s plastičnim otpadom koju smo postavili na Trgu kralja Tomislava u Zagrebu. Osim informiranja o kampanji i potpisivanja peticije, građani su se slikali na valu plastike, ukazujući time na ogroman problem onečišćenja mora i oceana plastikom.

Pozdrav Suncu
Sredinom lipnja pretvorili smo zadarski Pozdrav Suncu u grafikon koji je zorno pokazao da Hrvatska koristi manje od 1% svog solarnog potencijala. Sljedećeg dana organizirali smo edukaciju za predstavnike turističkog sektora o mogućnostima izvođenja solarnih projekata.

Brod Rainbow Warrior –  Rijeka, Mljet, Dubrovnik
Ove godine Hrvatsku je posjetio naš legendarni brod Rainbow Warrior III u sklopu kampanje protiv plastike. Prva postaja bila je u Rijeci. Nakon tiskovne konferencije i organiziranih posjeta brodu, brod je nastavio put prema jugu Jadrana. Na Mljetu smo se susreli sa znanstvenicima te postavili velike napuhane rekvizite u obliku plastične čaše, boce i slamke kako bi ukazali na problem plastike koja završava u našim morima. Zadnja postaja u Hrvatskoj bio je Dubrovnik, gdje je brod raširio poruku „Ne plastici“ s poznatim dubrovačkim zidinama u pozadini.

Čišćenje plaža, Mljet

Početkom rujna zajedno s našim volonterima posjetili smo otok Mljet. Dokumentirali smo veliku količinu otpada te čistili dvije plaže u sklopu nacionalnog parka. Pridružila nam se i sirena Sunčana Paro Vidolin, koja je svojim performansom, zapetljana u plastiku, poslala poruku o utjecaju plastike na morska stvorenja. Pregled otpada bio je dio šire kampanje koja je pokrenuta u Manili na Filipinima, a rezultate možete naći na http://plasticpolluters.org/. U akcijama čišćenja pridružili su nam se i partneri iz Pokreta otoka koji su čistili na Braču, Pagu, Šolti i u Splitu.

Susreti s europarlamentarcima u Bruxellesu
Za vrijeme dok je Europski parlament odlučivao o Direktivi o obnovljivim izvorima energije, organizirali smo sastanke s hrvatskim europarlamentarcima. Sudjelovali smo na sedam sastanaka u Bruxellesu, udruženi s predstavnicima turističkog sektora iz Hrvatske kako bi zajedno lobirali za što bolju poziciju obnovljivih izvora u energetskoj strategiji Europe.

Zmaj na Malti
Sudjelovali smo u prosvjednoj akciji tijekom održavanja međunarodne konferencije „Our Ocean 2017“ početkom listopada na Malti. Dio otpada skupljenog na Mljetu završio je kao dio velike skulpture zmaja, koji umjesto vatre riga plastiku, a bio je postavljen ispred ulaza u konferenciju.

Video o građanskoj energiji
U sklopu kampanje za energetsku slobodu građana, potražili smo i snimili inspirativne priče ljudi koji u Hrvatskoj proizvode vlastitu energiju. U lipnju smo objavili video s umirovljenim svećenikom na otoku Krku koji je srušio sve naše dosadašnje rekorde – na Facebooku je došao do 755.000 ljudi!

Konferencija „Uloga turizma u energetskoj tranziciji“ + brošura
Sredinom studenog organizirali smo konferenciju u Zagrebu i predstavili novu publikaciju koju su za Greenpeace izradili stručnjaci Zelene energetske zadruge, a koja je analizirala primjenu obnovljivih izvora energije u turističkom sektoru.

Make Something Week
Početkom prosinca održao se Make SMTHNG Zagreb, prvi događaj Greenpeacea Hrvatske koji su idejno razvili i vodili volonteri, a u sklopu globalnog pokreta protiv konzumerizma. Kreativno druženje, radionice i predavanja prošli su ugodno, zabavno i korisno.