København,11. maj, 2019 – De fire partiledere i og bag regeringen kan nu opleves i ældre udgaver i lygtepæle i landets fire største byer. Undskyld-plakaterne er Greenpeaces kritik af de seneste fire års manglende vilje til en gennemgribende grøn omstilling af det danske samfund og en opfordring til, at alle kandidater til valget anerkender klimadagsordenen som afgørende.

Plakaterne er ophængt i Aalborg, Odense, Aarhus og København


Klimapolitisk leder i Greenpeace, Jens Mattias Clausen, siger:
Vi ønsker at udstille, hvordan Danmark under Løkke har sat den grønne omstilling i stå. Siden regeringen trådte til i 2015, er CO2-udledningen overhovedet ikke faldet, og sidste år steg den endda. Med sit mål om et fossilfrit Danmark i 2050 vil regeringen for lidt og for sent.”

“Det vil kræve et tigerspring af dimensioner for Løkke og de øvrige partiledere i og bag regeringen ikke at komme til at skylde en undskyldning, når de ser tilbage fra alderdommen. De kan ret beset stadig nå at tage det nødvendige ansvar, men det ved at være allersidste udkald for de store beslutninger, der skal tages, og behovet for mere handling er akut.”

“Landbruget er fredet, selv om køer og svin alene står for næsten en femtedel af den samlede udledning af drivhusgasser herhjemme. En ny klimalov bliver forsøgt syltet med tidsudtræk, og flotte mål om elbiler bliver ikke fulgt op af virkemidler – tværtimod vil regeringen have flere motorveje, hvilket hverken løser trængslen eller gør transporten grønnere.“

Valget er en fremragende anledning til at kræve et Danmark, hvor politikerne sørger for de allerbedste vilkår for, at vi alle kan leve grønt. Hvor de største forurenere ikke går fri, og vi som land går forrest for at afværge de mest katastrofale klimaforandringer.”

“Den ideelle kandidat er i vores øjne tilhænger af en ny dansk klimalov med skrappe delmål på vejen mod en maksimal global opvarmning på 1,5 grader. Kandidaten støtter op om den voksende folkelige appetit for bedre og billigere grøn transport og en omstilling af landbrugets kødproduktion, der vil give plads til mere plantemad, natur og skov. Derudover anerkender kandidaten klimaafgifter som et nødvendigt redskab og forstår vigtigheden af, at de samtidig kan og skal bidrage til at mindske uligheden i stedet for at fremme den.”

www.varmluft.org har Greenpeace formuleret fem klimaløfter om netop landbrug, transport, ulighed og et CO2-neutralt Danmark i 2040. Løfterne er sendt til mere end 800 kandidater til folketingsvalget, og svarene vil blive offentliggjort snarest.

Kontakt

Mads Fisker, fungerende kampagnechef, tlf. 30 24 03 34