Lidt over en uge efter, at vi lancerede kampagnen, der skal få LEGO til at droppe Shell, er der gået en større oprydning i gang på nettet.

Vores kritik af det omfattende reklamesamarbejde mellem LEGO og Shell tåler åbenbart ikke dagens lys – for nogle, i hvert fald, der derfor vælger at lukke hjemmesider nu.

Vores nye video ”Everything is NOT awesome” fik på 3 dage knap over 3 millioner views. Da jeg tændte computeren fredag morgen, var den fjernet. Vi undersøger nu hvorfor. Men du kan stadig skrive under på, at LEGO skal vise ansvar for miljøet i Arktis og sige nej til Shell og olieboringerne højt mod nord

Største PR-kampagne i LEGOs historie…fjernes

I går linkede min Greenpeace-kollega James Turner til en video om den PR-aftale – se den øverst – der viser, hvor værdifuld aftalen er for Shell. Og hvad skete der? Indstillingen ændrede sig straks til ”privat” af Shells PR-bureau, Iris Worldwide.

Min ihærdige kollega forsøgte igen.

Og vupti. Videoen pist væk.

Men vi havde altså heldigvis en kopi, vi kan dele.

“Største samarbejde i LEGOs historie”

Temmelig mystisk, at Shells PR-bureau, har en flot video, der kalder samarbejdet ”et af de største reklamesamarbejder i LEGOs historie”, og pludselig må offentligheden ikke længere se den.

Men omvendt: Kritikken af samarbejdet mellem et af verdens førende grønne selskaber, LEGO, og et af verdens mest destruktive, Shell, er ubekvem. Som PR-bureauet gør det klart:
”Børn kan i høj grad påvirke deres forældres adfærd. Derfor har vi bragt verdens førende legetøjsvirksomhed LEGO og Ferrari sammen.”

LEGO-reklamer booster Shell

Og det har tydeligvis effekt for Shell at nå ud til millioner af børneværelser via LEGOs stærke og normalt grønne omdømme. Videoen lister en række konkrete resultater op af reklamesamarbejdet:

– Det globale salg af benzin-salg steg med 7,5 procent
– I Hong Kong alene steg salget med 300 mio. liter
– Shells globale PR-værdi steg med 638 mio. kr. (116 mio. US Dollars)
– 16 millioner solgte Shell-brandede LEGO-biler

Resultaterne bør tale for sig selv – og få LEGO til at trække sig.
Mens Shell og PR-bureauet nu arbejder på at fjerne sporene på nettet om samarbejdet, er der desværre fortsat tavshed fra LEGO, der ikke ønsker at kommentere yderligere. Desværre, fordi LEGO kun få gange gange har kommenteret offentligt og afvist, at der skulle være nogen problemer – så længe Shell lever op til sit ansvar.

Men det er alt for uambitiøst. LEGO kan og bør tage et langt højere ansvar for miljøet og klimaet, som de har erklærede mål om at forbedre. Hvis LEGO fortsat vil sætte miljøet højt, er der kun én vej frem: #BlockShell

om forfatteren

Birgitte er udlånt fra stillingen som chef for Greenpeace i Danmark til at være ansvarlig for det samlede kampagnearbejde i Norden. Birgitte har tidligere været kommunikationschef for Greenpeace Norden og kom til Greenpeace i 2009.

Birgitte Lesanner

Se mere

Kommentarer

Skriv en kommentar

Kommentarer

Close