#Landbrug

Mindre kød, mere grønt

Vær med

Nogle gange går drømme i opfyldelse. De fire partier, der lige nu forhandler om grundlaget for en ny socialdemokratisk ledet regering, er blevet enige om, at Danmark skal have en ny klimalov med et bindende mål om 70% reduktion af alle drivhusgasser i 2030.

Klimademonstration i København

“Klimaet kræver handling” – Klimademonstration i København 2019 © Klimademonstration i København

I Greenpeace har vi tidligere regnet os frem til, at netop en reduktion på 70% i 2030 er det niveau, Danmark som minimum skal op på for at leve op til Paris-aftalens 1,5 gradsmål.

Mads Flarup Christensen, generalsekretær i Greenpeace Norden, siger:

“Det vil være en historisk bedrift både at sætte det her mål og ikke mindst indfri det. Hvis en S-ledet regering kan lande her, vil det være en kæmpe sejr for både klimaet og de danske vælgere. Som vores udregninger har vist, er netop 70% reduktion af alle drivhusgasser minimumsniveauet, hvis Danmark skal leve op til vores globale ansvar for at afværge klimakrisen.”

Det bliver hårdt at komme i mål

En brændende klimavidenskab og et fantastisk folkeligt krav har bragt os hertil. Nu venter det hårde arbejde med at gennemføre den omfattende omstilling af samfundet, som det vil kræve at nå målet og sikre, at vi kommer til at leve i et langt grønnere land.

“Der skal ikke herske nogen tvivl om, at det bliver hårdt at komme i mål, men det er præcis i sådanne situationer, at rigtige ledere træder frem i lyset, og Mette Frederiksen og de øvrige partiledere ser ud til at have lyttet og reageret. Med det nye mål vil vi kunne genindtage positionen som verdens grønne fyrtårn,” siger Mads Flarup Christensen.

Et stærkt klimamål giver enorme gevinster herhjemme

Dansk landbrug skal omstilles fuldstændig i retning af færre køer og svin, og mere plads til natur og skov, der modvirker klimaforandringer. Vi skal have færre biler, men langt flere af dem skal være grønne, og den kollektive trafik skal have massiv opbakning.

Klimaafgifter skal gøre de gode valg billigere og øge prisen på forurening, og de skal designes på en måde, så dem med færrest penge ikke betaler den største regning i det fælles projekt, som den grønne omstilling af Danmark må og skal være.

“Et så stærkt klimamål vil både vise vejen for verden og også give enorme gevinster herhjemme. Vi vil ikke bare få eksempelvis renere luft, vi vil også få masser af grønne jobs og sætte dansk erhvervsliv i en eminent position som leverandører af fremtidens løsninger,” siger Mads Flarup Christensen.