Vi bruger det, når vi spiser sandwich på caféen, når vi tørrer hænder, og når vi går på wc: toiletpapir og servietter. Hvad de færreste nok ved, er, at brugen produkter af engangspapir – indirekte – er skyld i, at store områder af oprindelig skov i den store nordlige del af Sverige og Finland skylles ud i toilettet dag for dag.

Ore Skogsrike. © Christian Åslund
“Ore skogsrike” er et stort unikt skovlandskab i Dalarna, Sverige, som er truet med fældning af den statsejede virksomhed Sveaskog
© Christian Åslund

Der er desværre sat turbo på savklingerne i Nordens urskove. Den enestående urskov mod nord, der strækker sig fra Ruslands stillehavskyst gennem Sibirien, over Uralbjergene til Skandinavien, og videre fra østkysten af Canada til Alaska, er hjem for en lang række oprindelige folk og et fantastisk dyreliv med blandt andet ulve, bjørne og losser.

Protest at SCA’s Östrand Pulp Mill in Sweden. © Jari Stahl
Pas på skoven og klimaet, lyder budskabet her til SCA, der leverer papirmasse til Essity, verdens andenstørste producent af toiletpapir – direkte fra bl.a. Sveriges sidste, oprindelige skovområder.
© Jari Stahl

Hvis vi vil passe på klimaet, må vi passe på skoven i Norden

Greenpeace kæmper for langt mere beskyttelse af Nordens truede skove, også kaldet de boreale skove. Her i Skandinaviens baghave lagrer denne enestående skov faktisk mere kulstof end alle Jordens tropiske regnskove til sammen.

Når træindustrien omdanner skovens frodige liv til bare pletter med fældede træer række for række, skaber det et voldsom pres for klimaet, vi sjældent hører om i bl.a. Danmark. Det betyder nemlig, at der frigøres enorme mængder kulstof i atmosfæren, der forværrer klimaforandringerne

Du kan hjælpe med at beskytte den store nordlige skov. Se mere her og følg vores nyheder.

Kun tre procent af skoven er beskyttet

Mens vi i Norden aldrig er sene til at minde Brasilien om sit ansvar for at beskytte regnskoven, er kun knap tre procent af den boreale skov beskyttet. Træerne bliver fældet i stor stil, især fordi selskaber vælger at blive ved med at lave produkter af engangspapir. Træer, der har vokset i hundreder af år, fældes for at blive brugt i få sekunder som toiletpapir og så skyllet ud i kloakken.

"Our Voices are Vital" Copenhagen. © Benita Marcussen
Skovene er vitale for klodens liv og klima, så når den fældes i Amazonas og Sverige, så har det også konsekvenser for os i Danmark. Derfor kæmper vi også på danske breddegrader – som ved denne aktivitet – mod skovrydningen hos vores nordiske naboer.
© Benita Marcussen

Greenpeace lægger pres på regeringerne i Canada, Rusland, Finland og Sverige for at forbedre og forøge beskyttelsen af landenes skov-områder. Regeringerne bærer her et ansvar for politisk at sikre beskyttelsen af skovene.

Vi kan alle gøre en forskel ved at undgå engangsprodukter og bruge mindre papir, men regeringerne har det største ansvar. Sammen kan vi få dem til at tage det ansvar, så de skaber en lovgivning, der giver reel beskyttelse for skoven.

Lad ikke LOTUS skylle urskov ud i toilettet!

En af de konkrete trusler er svenske Essity, der er verdens andenstørste producent af toilet- og servietpapir. Selskabet har et væsentligt ansvar for, at urskovområdernes unikke liv og miljø er under kraftigt pres – som vi har afsløret i Greenpeace-rapporten “Wiping away the boreal”.

Rapporten dokumenterer, at Essity – der bl.a. Står bag LOTUS og andre papirmærker – og andre store spillere medvirker til at rydde beskyttede skovområder og ødelægge habitater for truede dyre- og plantearter. De genplanter områderne med nye træer, bl.a med sorter, der ikke naturligt hører hjemme i områderne. Disse arter “invaderer” og ødelægger den oprindelige natur. Også leveforholdene for oprindelige folk, samerne, sættes under pres.

Vejrudsigt med flere vejrkatastofer – hvis ikke træfældningen stoppes

Nedhugningen af de store nordlige skove er et stort problem for både biodiversiteten og klimaet. Tusinder af truede arter lever i skovene og risikerer udryddelse på grund af skovhugsten, og klimaudslippet får et ordentligt skud i vejret, når det CO2, der er lagret i de gamle træer og i skovbunden, frigives.

Verdens skove spiller en uvurderlig rolle i at regulere Jordens klima. At beskytte vores skove er den nemmeste og billigste måde at bremse katastrofale klimaændringer.