Η τροφή είναι ζωή και γιορτάζει όχι μόνο σήμερα, που είναι Παγκόσμια Ημέρα Διατροφής, αλλά κάθε μέρα που θέτουμε στον εαυτό μας το παλαιότερο κοινό ερώτημα των ανθρώπων, από τους τροφοσυλλέκτες μέχρι τους σημερινούς εργαζόμενους που πεινασμένοι επιστρέφουμε σπίτι μας: “τι να φάμε;”.

Το ερώτημα αυτό καθορίζει όχι μόνο το παρόν και το μέλλον της υγείας και της ευεξίας μας, αλλά και της υγείας ολόκληρου του πλανήτη στον οποίο ζούμε και τρεφόμαστε. Ένα από τα πιο χαρακτηριστικά παραδείγματα είναι οι καταστροφικές επιπτώσεις της επιλογής μας να καταναλώνουμε κάθε μέρα κρέας, αλλαντικά και γαλακτοκομικά.

Πέρα από τα θέματα υγείας (ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας έχει κατατάξει το κόκκινο κρέας στα “πιθανώς καρκινογόνα”) ή τα ζητήματα ηθικής (άθλιες συνθήκες εκτροφής, καταπάτηση δικαιωμάτων ζώων, κοκ), η καθημερινή κατανάλωση κρέατος καταστρέφει το κλίμα, το νερό, το έδαφος και την υγεία του πλανήτη μας.

Σήμερα, το ποσοστό των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου από τη βιομηχανική κτηνοτροφία φτάνει το 14% και ισοδυναμεί σχεδόν με το ποσοστό των εκπομπών που προκαλούνται από το σύνολο του τομέα μεταφορών: αυτοκίνητα, αεροπλάνα, τρένα και πλοία, όλα μαζί!

Είναι πλέον επείγον να μειώσουμε την κατανάλωση κρέατος τουλάχιστον στο μισό διότι εάν συνεχίσουμε να τρώμε κρέας με την ποσότητα και συχνότητα που τρώμε σήμερα, μέχρι το 2050 το 52% των εκπομπών αερίων στην ατμόσφαιρα θα προέρχεται από τη γεωργία, ενώ το 70% των εκπομπών αυτών θα προέρχεται από τη βιομηχανική κτηνοτροφία.

Μάλιστα, η Διακυβερνητική Επιτροπή για την Αλλαγή του Κλίματος (IPCC), με την πρόσφατη έκθεσή της, προειδοποιεί ότι τα περιθώρια στενεύουν για να επιτευχθεί η συγκράτηση της ανόδου θερμοκρασίας του πλανήτη στον 1,5°C και χαρακτηρίζει τη μείωση του κρέατος ως πολύ σημαντική προς τον στόχο αυτό.

Λύση φυσικά υπάρχει! Λέγεται Μεσογειακή Διατροφή και βασίζεται στα λαχανικά εποχής και τα όσπρια, που προσφέρουν πολλούς συνδυασμούς και ιδέες για γεύματα χωρίς κρέας. Έτσι, η τροφή είναι γιορτή και ζωή όχι μόνο σήμερα αλλά κάθε μέρα!


Ήξερες ότι…

  • εκτρέφονται παγκοσμίως περισσότερα από 1 δις γουρούνια, 19 δις κοτόπουλα και 1,4 δις βοοειδή
  • υπάρχουν περισσότερα βοοειδή από ανθρώπους στην Γη! Το 2010, η συνολική μάζα του παγκόσμιου πληθυσμού βοοειδών ξεπέρασε τους 130 εκ. τόνους, όταν η συνολική ανθρώπινη μάζα είναι 100 εκατομμύρια τόνοι
  • εξαντλείται το νερό του πλανήτη (το βοδινό κρέας, για κάθε γραμμάριο πρωτεΐνης, για να παραχθεί χρειάζεται έξι φορές περισσότερο γλυκό νερό από ότι χρειάζονται οι φακές ή τα φασόλια)
  • καλλιεργούνται μεταλλαγμένα για ζωοτροφή (το 80% της παγκόσμιας καλλιέργειας σόγιας προορίζεται για ζωοτροφή και μόλις το 20% για ανθρώπινη κατανάλωση)

Πάτα εδώ