Bár korábban azt ígérte a magyar kormány, hogy 2025 során, miután lejárnak az engedélyei, nyugdíjba küldik Magyarország utolsó működő szénerőművét, mégis meg szeretnék hosszabbítani az üzemidejét, egészen 2029 végéig. Ezek szerint, ha a környezetvédelmi felülvizsgálat eredményeképpen megkapja az engedélyeket az erőmű, további csaknem 5 évig égethetik a szenet az üzemben, klímagyilkos gázokat eregetve a levegőbe. Ezzel nem értünk egyet, ezért az engedélyezési eljárásba a Greenpeace is bejelentkezett, mint országos hatókörű környezetvédelmi szervezet. 

A klímaválság azt követeli meg tőlünk, hogy minél gyorsabban, minél több klímakárosító kibocsátást kerüljünk el. Ehhez a szénerőműveket mihamarabbi be kell zárni, emiatt is kampányoltunk korábban azért, hogy legkésőbb 2025-ben állítsák le az erőművet.

A hatóságnak megküldött kritikánkban kitértünk arra, hogy nem indokolták kellőképpen, miért van szükség az erőmű további üzemeltetésére, ha korábban úgy látták, hogy 2025-ig bezárható az üzem. Ezen felül azt is kifogásoltuk, hogy az erőmű engedély kért arra is, hogy határértéken felül bocsáthasson ki higanyt a levegőbe. Álláspontunk szerint az erre vonatkozó kérelmet sem támasztották alá minden szempontra kiterjedően.

Várjuk a hatóság válaszát észrevételeinkre.