Ahogy már korábban is hírt adtunk róla, új közbeszerzési eljárást írt ki a kormány a Fertőre tervezett beruházásra. Ez alapján megállapíthatjuk, hogy a helyi civilekkel együtt folytatott hároméves küzdelmünk a természetpusztítás megállításáért eredményes volt, és végre fellélegezhet a Fertő. A közbeszerzési kiírás átfogó elemzése után most egy részletesebb állásfoglalásban fejtjük ki véleményünket.

Főbb megállapításaink:

  • A helyi civilekkel közösen folytatott négy éves küzdelmünkkel elértük, hogy az új közbeszerzési kiírásban jelentősen csökkent a tervezett épületek száma, beépítés mértéke és hogy valóban a természettel összhangban működő, szelídebb ökoturizmusra törekszik. Ám ez nem jelenti azt, hogy megoldottnak tekintjük a Fertő ügyét – továbbra is rajta tartjuk a szemünket a területen zajló fejlesztéseken. Mert az, hogy mindezt valóban be is tartják-e, csak a tervezés és a beruházás későbbi szakaszaiból derül majd ki egyértelműen.
  • Üdvözöljük, hogy a beruházásért felelős Építési és Közlekedési Minisztérium nyilatkozatai szerint fő szempontként kezeli a természet védelmében hozott hazai és nemzetközi jogszabályokat, valamint a józan ész által is diktált érveinket. Sajnáljuk azonban, hogy elődeik ezeket sorra figyelmen kívül hagyták, aminek a Fertő egy rendkívül értékes területe látta kárát
  • Sajnáljunk, hogy a jelenlegi állapothoz csak több mint 11 milliárd forint közpénz indokolatlan elköltése után jutottunk el, reméljük, hogy a későbbiekben ezeknek ésszerűbb felhasználása jellemzi majd a projektet.

Rajta tartjuk a szemünket a Fertőn, amíg az utolsó munkagép is levonul a területről!

A Greenpeace számára a legfontosabb szempont a természeti értékek megóvása a Fertőnél zajló fejlesztések kapcsán. Ennek módja a hazai és nemzetközi jogszabályokban rögzített. Így  ezeket be is kell tartani az újratervezés során. Fontosnak tartjuk emellett, hogy az elhangzott ígéreteknek megfelelően, a további döntésekbe az érintett civil szervezeteket és szakmai testületeket is vonják be. Várjuk, hogy ez valóban megvalósuljon, hiszen ezeknek a védett területeknek a megőrzése az egész ország érdeke.

Amit már most is láthatunk, hogy az új közbeszerzési kiírásban jelentősen csökkent a tervezett épületek száma. Kikerültek belőle többek között  a műfüves futballpálya és egyéb környezetszennyező elemek, valamint a tó méretéhez képest indokolatlanul nagy kikötő tervét is átalakították. Az új pályázat szerint a projekt csak a strand területének, egy kisebb kikötőnek és egy ökocentrumnak a kialakítását, fejlesztését foglalja magában. Bízunk a természet erejében, amely, ha hagyják, visszafoglalja majd a már tönkretett területeket is, és a nádas újra a madarak, békák, halak és sok ezer más élőlény paradicsomává válhat. Bízunk abban is, hogy a helyiek hosszú évek után újra birtokba vehetik majd a tó partját.  

Óvatosságra ad okot azonban, hogy az ügyben illetékes Építési és Közlekedési Minisztérium, ami a beruházó cég jogutódja – és a terület tulajdonosi jogait is gyakorolja – folytatta az apartmanházak engedélyeztetési eljárását. Bár az új közbeszerzési kiírásban már nem szerepel az eredetileg tervezett hatalmas, 4 csillagos szálloda és a 26 apartmanház, az apartmanházra vonatkozó engedélyezési eljárás folytatódott. Korábban a bíróság megsemmisítette az apartmanházakra is kiadott környezetvédelmi működési engedélyt, és új eljárás lefolytatására utasította a kormányhivatalt.

Éberségünk megalapozottságát bizonyítja, hogy  ez az eljárás rekord gyorsasággal lezajlott és tudomásunkra jutott, hogy az apartmanházakra a kormányhivatal újra kiadta az új környezetvédelmi működési engedélyt, ami azt is jelenti, hogy így a korábban tervezett teljes beruházás rendelkezik az adott engedéllyel. Építési engedélye a beruházásnak azonban nincs, mert az már lejárt. Ezt az egész bonyolult folyamatot, a kiadott új engedélyt és a további lépéseket még vizsgáljuk.

“Majdnem pontosan 4 év közös munkával a hátunk mögött úgy gondolom, hogy a közbeszerzési kiírás tartalma igazolja erőfeszítéseinket. Nyertünk, illetve nyert a Fertő! A Fertőpart Mesterterv nevű dokumentum, ami a jelenlegi ajánlatkérés alapja, tartalmaz olyan elemeket, amelyek még mindig aggodalommal töltenek el minket, de a Fertő tó Barátai Egyesületnél úgy gondoljuk, hogy megvárjuk a közbeszerzés keretében készülő engedélyes terveket a további kritikával. Reméljük, hogy a beruházó minisztérium komolyan gondolta október 3-ai ígéretét a civilekkel való jövőbeni együttműködésről. Ez az eredmény reményt ad arra, hogy a vízitelep korábbi területe megújulhat, a tönkretett nádas pedig visszahódíthatja a területet. A vízitelep visszanyeri eredeti hangulatát, egyediségét, és eredeti céljának megfelelően a Fertő tó környéki lakosság céljaira épül!”- tette hozzá Major Gyula, a Fertő tó Barátai Egyesület elnöke.

A helyiekkel együtt továbbra is nyomon követjük, hogy mi zajlik a Fertőn. A Greenpeace, valamint a Fertő tó Barátai várják a kormányzati képviselők által ígért lehetőséget arra, hogy érdemben részt vehessenek a Fertő jövőjével kapcsolatos tervezési folyamatokban. Céjaink változatlanok: meg fogjuk védeni a Fertőt!