A hatalmas gyárakként működő állattartó telepek tönkreteszik Földünk élővilágát, miközben olcsó és egészségkárosító termékekkel árasztják el a boltokat, tányérjainkat.

Cselekszem

Márciusban már tele vannak a boltok polcai olcsó vetőmagokkal. Ha egészséges kertet szeretnél, alaposan nézd meg a csomagolás feliratait, mert a kiskerti felhasználásra szánt vetőmagok között is sok a csávázott.

Boltban kapható vetőmagok. A kép illusztráció.

Mit jelent az, hogy csávázott?

Azt, hogy a magokat rovarölő, gombaölő, vagy más növényvédő szerekkel vonták be. Így biztosabban kikel, de később ennek nagy ára van. A csávázószerek ugyanis egyáltalán nem ártalmatlanok. Szennyezik a talajt és a vizeket, valamint egyre gyorsuló ütemben pusztítják az élővilágot. Megmérgezhetik például a kertedben a méheket, a pillangókat, a földigilisztákat, vagy közvetve még a madarakat is. Vannak olyanok, amelyek felszívódnak a növény szöveteibe, így a vegyszermaradványok az ember szervezetébe is bekerülhetnek.

A rózsaszín mag valójában zöldborsó. A csávázott vetőmagok általában színesek a csávázószer-bevonat miatt. Olyanok, mintha apró cukorkák lennének.

Mit figyelj a csomagoláson?

Legtöbbször a papírtasak alsó részén, apró betűkkel szerepel a csávázott (coated) felirat. Ha azt látod, hogy „coated with thiram”, vagy TMTD, esetleg Royalflo, akkor mindhárom esetben a tirám nevű, a mezőgazdaságban rendkívül elterjedt gombaölő szerrel kezelték a magokat. Ha paradicsomot, kukoricát vagy napraforgót vetsz, akkor előfordulhat, hogy találkozol úgynevezett neonikotinoid rovarölő szerrel bevont magokkal is.

Hormonkárosító és méhgyilkos vegyszerek

A tirám az Amerikai Környezetvédelmi Hivatal (EPA) besorolása szerint enyhén mérgező. A kilencvenes években végzett állatkísérletek alapján felmerült a gyanú, hogy hormonkárosító, mert a patkányoknál például blokkolta a peteérést. Azon embereknél, akik hosszú ideig ki vannak téve a tirám hatásának, álmosságot, zavartságot, a nemi vágy eltűnését, lelassult beszédet, gyengeséget tapasztaltak.

A másik nagyon elterjedt csávázószer típus a neonikotinoidoké. Ezek olyan, viszonylag újfajta rovarölő szerek, amelyek felszívódnak a növény szöveteibe, és ott hetekig aktívak maradnak biztosítva ezzel a növény védelmét. A neonikotinoidokról azonban rövid idő alatt bebizonyosodott, hogy komoly szerepük van a méhek fogyatkozásában, és veszélyt jelentenek más élőlényekre is, például a pillangókra, a madarakra és a vízi állatfajokra; a földigilisztáknak pedig visszafogja a táplálkozását.


Mit tegyél, ha vegyszer nélkül szeretnél egészséges palántákat nevelni?

Először is vásárolj csávázószerektől mentes vetőmagot! A többi sem ördöngösség, de néhány dologra, például arra, hogy megfelelő hőmérséklet legyen a helyiségben, oda kell figyelned. Sok olyan zöldségvetőmag van, ami nem szereti, ha sokáig kell várakoznia csírázás előtt a nedves és hideg földben. Ilyenkor támadják meg könnyen a gombás megbetegedések. A palántadőlésnek nevezett jelenség során pedig a növény ki sem bújik a földből, vagy ha kikel, akkor is gyorsan kidől a helyéről. Ebben az esetben már nincs mit tenni, újra kell vetni.

A Felelős Gasztrohős összeállított egy remek útmutatót az otthoni palántaneveléshez. De ha nincs időd gondoskodni a frissen kikelt növénykéidről, akkor az a legbiztonságosabb, ha kész palántákat veszel. Természetesen ekkor is ügyelj arra, hogy ökológia gazdaságból, vagy megbízható árustól vásárolj, például biopalánta-börzéken.

Jó kertészkedést!