Hawksbill Turtle in Komodo National Park. © Paul Hilton / Greenpeace
Want to do more?
#Élővilág #Víz Védjük meg az óceánokat!

Klímaváltozás, műanyagszennyezés, mélytengeri bányászat, túlhalászat: az óceánokat fenyegető veszélyek napról napra súlyosabbak. MOST KELL CSELEKEDNÜNK!

Cselekszem ×

Az ENSZ-megállapodás forradalmasítani fogja az óceánok védelmét. Elmagyarázzuk, hogyan működik, és hogyan tudjuk együtt rávenni a világ vezetőit a helyes cselekvésre

Paul Hilton / Greenpeace

Az éghajlatváltozástól a műanyagszennyezésen át a bányászatig és a túlhalászatig, az óceánjainkat fenyegető veszélyek napról napra egyre súlyosabbak, a feladatok pedig egyre sürgetőbbek.

Van azonban remény. A tudósok egy nagyívű tervet dolgoztak ki az óceánok megmentésére, amely zseniálisan egyszerű: szerte a bolygón védett tengeri területeket hozunk létre, és így a tengerek egyharmadán tilossá válik a halászat, a bányászat, a fúrás és az egyéb pusztító ipari tevékenységek.

Ha elkezdődik a terv megvalósítása, ez lesz az emberi történelem egyik legnagyobb természetvédelmi összefogása, több millió négyzetkilométernyi új védett területet hozva létre.

A védett tengeri területekhez szükséges feltételek biztosítása

Van azonban egy probléma: jelen pillanatban nemzetközi vizeken nincs lehetőség természetvédelmi területek létrehozására. A védelem feltételeit szabályozó nemzetközi megállapodás nélkül pedig nem tudjuk megóvni ezeket a hatalmas óceáni területeket.

A kormányok az ENSZ égisze alatt megkezdték az óceánok védelméről szóló megállapodás kidolgozását és ha sikerrel járnak, ez megfelelő eszközöket biztosít majd arra, hogy védett tengeri területek jöjjenek létre. Napjaink viharos politikai légkörében a megállapodás példaértékű bizonyítékként szolgálna arra, hogy hogyan lehet és kell bolygónkat nemzetközi együttműködéssel megvédeni.

Mindent meg fogunk tenni, hogy ez sikerrel járjon. Az új „Védjük meg az óceánokat” kampányunkban az emberek szerte a világon egy hatékony Óceánegyezmény létrehozását követelik.

Már évek óta napirenden van egy hasonló egyezmény (sőt, a színfalak mögött már évtizedek óta folyik a lobbizás), de az érdemi tárgyalások csak most kezdődnek. Egy júniusi kéthetes New York-i tárgyalássorozatot követően a kormányok még két ízben ülnek majd le tanácskozni: először augusztusban, majd pedig jövő évben, amikor jó eséllyel akár ki is hirdethetik az Óceánegyezményt. Itt található egy részletesebb összefoglaló arról, mit követel a Greenpeace a tárgyalások során.

Ki támogatja egy szigorú, hatékony egyezmény létrehozását?

Eddig számos ország már támogatta egy hatékony Óceánegyezmény létrejöttét. Olyan politikai vezetők, akik hallgatnak az emberekre és a tudósokra, így a bolygó számára legjobb megoldások mellett teszik le a voksukat.

Számos afrikai, csendes-óceáni, karib-tengeri, latin-amerikai és európai ország egyetért abban, hogy az Óceánegyezménynek mindenképpen ki kell dolgoznia annak lehetőségét, hogy a nemzetközi vizeken védett területeket lehessen létrehozni, úgy hogy hatályon kívül helyezik az eddigi regionális és az ezt érintő egyéb nemzetközi megállapodásokat.

Fontos feladatunk, hogy támogassuk és erősítsük ezeket a példamutatóan cselekvő kormányokat, biztosítva őket arról, hogy egy globális mozgalom áll mögöttük, és egyúttal teret adjunk számukra a további előrelépéshez.

És kik azok, akik ezt akadályozzák?

Egyes országok, például az USA, Ausztrália és Kanada továbbra sem állnak ki egyértelműen ezért a célért, míg Norvégia, Izland és Oroszország még ennél is távolabb van attól, hogy támogassa a megállapodás létrejöttét. Mi minden tőlünk telhetőt meg fogunk tenni annak érdekében, hogy ezek az országok is elköteleződjenek a tengerek védelme mellett és polgáraik, valamint tudósaik hallatni tudják hangjukat.

A jelenlegi helyzet és szabályozási lehetőségek nem elégségesek, nem hozzák vissza az életet az óceánokba. Láthattuk már elégszer, hogy a jelenlegi kusza, mozaikszerű rendszer nem képes megvédeni a tengeri élővilágot a rá leselkedő számtalan veszélytől. Az óceánok súlyos válságban vannak és nem ülhetünk ölbe tett kézzel várva arra, hogy az országok végre rászánják magukat a cselekvésre.

Jelenleg a tárgyalások kimenetele kétesélyes, és a nagy halász- és bányásztársaságok már most komoly erőfeszítéseket tesznek azért, hogy fenntartsák az élővizeket veszélyeztető jelenlegi rendszert. Most rajtunk a sor, hogy a kormányokat helyes lépésekre ösztönözzük.

Összefogással meg tudjuk változtatni a világot. Mi tudjuk, hogyan kell küzdeni és győzelmeket elérni a tengerek védelmében: többek között meghiúsítottuk a Shell sarkvidéki olajfúrását, és rávettük a legnagyobb tonhalhalászó és -feldolgozó vállalatot, hogy felelős, az emberek és a bolygó védelmét szem előtt tartó módon folytassa tevékenységét.

Most azonban eljött az idő, hogy emeljük a tétet. Az elkövetkező egy év során nagy bátorságra és kreativitásra lesz szükségünk a sikeres küldetés érdekében. A Te részedről ehhez most csupán egy aláírásra van szükség. Írd alá a petíciót és csatlakozz a küzdelemhez!