Spinner Dolphin in Indonesia. © Paul Hilton
Want to do more?
#GreenpeaceMagyarország Támogass minket, hogy küzdhessünk a bolygónkért

Működésünk kizárólag olyan magánszemélyek adományainak köszönhető, mint te! Támogass minket, hogy tovább dolgozhassunk a Föld védelméért.

Cselekszem ×

Miközben a világ vezetői két héten át zárt ajtók mögött tanácskoznak a Párizstól északra fekvő Le Bourget központban, a város más részein civil események százai zajlanak napok óta. Sokan nagy mobilizációval és tiltakozó akciókkal készülnek most szombatra, melyek célja megmutatni, hogy mégha a hivatalos klímatárgyalás csalódást is okoz, az utolsó szó akkor is az embereké. Az emberek pedig egy igazságosabb, mindenki számára élhetőbb világot akarnak. 

A Greenpeace Magyarország aktivistájának beszámolója a helyszínről

A hivatalos tárgyalások előrehaladtával mindannyiunk számára egyre inkább egyértelművé válik, hogy maga a COP21 nem fogja beváltani a hozzá fűzött reményeket, azaz képtelen lesz a globális felmelegedést a legtöbb klímaszakértő által elfogadott, még kezelhető klímaváltozást előidéző 2°C (radikálisabb becslések szerint inkább 1.5°C) alatt tartani.

A tárgyalás másik legfontosabb feladata az lenne, hogy a COP keretében ratifikált szerződés, az eddigi klímamegállapodásokkal (így többek között a kiotói egyezménnyel) ellentétben, végre törvényileg is érvényesíthető legyen, azaz az azt be nem tartó államokat a nemzetközi jog eszközeivel is felelősségre lehessen vonni. Sajnos – részben az Egyesült Államok szenátusának hajthatatlansága miatt –, erre szintén kevés esély van.

Nem szabad elfelejteni azt sem, hogy a magasszintű és rendkívül költséges klímatárgyalásokat részben az üvegházhatású gázok kibocsátásában élen járó hatalmas cégek szponzorálják, és a fosszilis energiahordozókat kitermelő cégek lobbistái komoly befolyással bírnak a klímacsúcs kimenetelére.

Fontos megemlíteni azt is, hogy a tárgyalások jelenlegi állása szerint az őshonos népek jogait kivették a hivatalos szerződés-szövegből, pedig nekik elképesztően fontos szerepük van abban, hogy a még ki nem bányászott fosszilis energiahordozók a földben maradjanak.

Mindezek fényében a People’s Climate Summit jelentősége még inkább felértékelődik. A civil kezdeményezés keretében összegyűlt több ezer aktivista egy bátor, megalkuvást nem tűrő klímaegyezményt követel, amely szükségszerűen egyben mélyreható társadalmi és gazdasági átalakulást is jelent. 

A klímatárgyalásokkal párhuzamos civil események a megszületendő klímamegállapodást sem fogják válasz nélkül hagyni. Sokan december 12-ére nagy mobilizációval és polgári engedetlenségi akciókkal készülnek, melyek célja megmutatni, hogy hiába okoz csalódást a hivatalos klímatárgyalás, az utolsó szó az embereké. Az emberek pedig egy igazságosabb, mindenki számára élhetőbb világot álmodnak, és évek óta dolgoznak azért, hogy valódi megoldásokat találjanak a klímaválságra.

Mivel a francia hatóságok által a november 13-i terrortámadásokra adott válaszként kihirdetett vészhelyzet értelmében kettőnél több ember nem gyülekezhet az utcán politikai céllal, a megmozdulás szervezői most azon dolgoznak, hogy a december 12-re szervezett eredeti tömegmegozdulást úgy dolgozzák át, hogy az biztonságos, békés, de továbbra is látványos, provokatív és hatásos legyen.

Laki Juli, Greenpeace Magyarország