Hamarosan 17 ember áll a spanyol bíróság elé közrendsértés, károkozás és testi sértés vádjával. Közel 3 év börtönbüntetésre perelik őket. Ezenfelül a Greenpeace-re 360 000 eurónyi bírságot is kiszabhatnak.

Hogy miért? Azért, mert 2011. február 15-én tizenhat Greenpeace aktivista és egy független újságíró behatoltak a spanyol Cofrentes atomreaktor területére, felmásztak az egyik hűtőtoronyra és felfestették rá a „Nukleáris veszély” üzenetet. A Greenpeace határozott álláspontja: az atomenergia idejétmúlt, veszélyes, ráadásul drága is. Mi a lehető legnagyobb mértékben megújulókra épülő energiamodellt támogatjuk, amely nemcsak fenntartható, de munkahelyeket is teremt.

Írta: Celia Ojeda, a Greenpeace Spanyolország kampányfelelőse.

A Greenpeace demonstrációi mindig békések. Aktivistáink hozzád vagy hozzám hasonlóan hétköznapi emberek, akik szerint ez a csodálatos, egy szem Földünk védelemre szorul. Ők nem hősök: ugyanúgy félnek, aggódnak és szenvednek, mint bárki más. Családjuk, barátaik vannak. Pusztán a legjobbat szeretnék, nemcsak önmaguknak, hanem a Föld összes többi lakója számára: egy egészséges bolygót. Amikor valaki aktivistaként kiáll egy békés tüntetésen, akkor ez az álom vezérli. Vajon igazságos és arányos büntetés-e a börtön egy hűtőtorony összepingálása miatt? Kiszabható-e nagyobb ár a környezet védelméért, mint annak elpusztításáért?

Olyan időket élünk, amikor még a békés tüntetéshez való jog is megkérdőjeleződik. A Greenpeace ezért felhívja a figyelmet a spanyol alkotmány 45. cikkére, mely szerint

„mindenkinek joga van az egyéni fejlődéshez megfelelő környezethez, és kötelessége óvni azt”.

A Greenpeace pontosan ezt teszi, és ezt a jogot gyakorolták aktivistáink is azon a bizonyos 2011. februári napon.

Úgy döntöttünk, hogy a közelgő tárgyalás kapcsán kampányt indítunk.

A Cofrentes 17-küldetés: A környezet védelme mindannyiunk joga és kötelessége

Mert amikor már minden más út csődöt mondott, a békés tüntetés marad az utolsó esély.

Tudjuk, hogy valahol mélyen benned is egy aktivistalélek lakozik. Hogy te is szeretnél egy jobb világban élni. Hiszünk abban, hogy az apró cselekedetek teszik naggyá az embert, és hogy a kis dolgok által lesz jobb a világ. A világ bármely pontján is legyünk, ki kell állnunk a társadalmi és környezeti igazságtalanságok ellen, mert a környezet védelme jogunk és kötelességünk.

Csak egyetlen Földünk van, vigyáznunk kell rá. Innen nincs vészkijárat. Gondolj azokra az aktivistákra, aki odaálltak a bálnavadászok szigonya és a bálna közé. Vagy akik beszámoltak arról, hány hordó atomhulladék kerül a tengerbe. És még sorolhatnánk, hiszen megszámlálhatatlanul sokan vannak azok, akik kiálltak környezetünk – az életünk – védelméért. Ha ezek az emberek nem lettek volna, ha nem lett volna minden egyes akcióval kicsit jobb a világ, akkor most hol lennénk?

És hogy mit tehetsz te? Terjeszd a hírt! Álljunk ki a 17 ember mellett, akiket a környezet védelméért most börtönbüntetés fenyeget.

Ismerd meg azt a 17 embert, akik a Föld védelme érdekében nem féltek eljuttatni a Cofrenteshez az üzenetünket.

Protest against Nuclear Power Plant Paks 2 in Budapest. © Bence Jardany
Paks II. helyett megújulókat

Paks II. feleslegesen veszélyeztetné a magyar lakosságot és értékes természeti kincseinket. Van alternatíva: a tiszta és biztonságos megújulók.

Cselekszem