A városi fák létfontosságúak: tisztítják a levegőt és javítják az egészségünket, közérzetünket.

Cselekszem

Barack Obama június végén kiadott elnöki nyilatkozatában elrendelte egy egységes, minden tagállamra vonatkozó stratégia kidolgozását a méhek és más beporzó rovarok védelme érdekében. A szövetségi területeken gazdálkodóknak, a tájépítészeknek, de még a Hadsereg Mérnöki Testületének is azon kell munkálkodnia, hogy az általuk kezelt területeken elősegítsék a méhek fennmaradását és szaporodását.

(Manipulált kép a FreakingNews.com-ról.)

A mézelő méhek általi beporzás önmagában évente több mint 15 milliárd dollárnak megfelelő összeggel növeli az USA mezőgazdasági terményeinek értékét. A beporzók aggasztó méretű pusztulása azonban súlyos következményekkel járhat a mezőgazdaság és az élelmiszeripar számára.

A stratégia részeként több háttérintézmény kutatói fogják vizsgálni a méheket érő környezeti hatásokat, köztük a méhekre ártalmatlannak tartott rovarirtó szerek hatásait is. A településrendezéssel és tájépítészettel foglalkozó szakembereknek felül kell vizsgálni terveiket, és ahol lehetséges, ott növelni kell a telepített növénytakaró sokféleségét, hisz a sokféle növény más-más időpontban biztosíthat élelmet a méheknek. A nagyüzemi termelőknek haladéktalanul, már az idei szezonban minimalizálniuk kell a növényvédő szerek használatát, később pedig méhekre kedvező gazdálkodási gyakorlatokat kell bevezetniük.

A Fehér Ház által kiadott memorandum egyértelműen bizonyítja, hogy az USA-ban már felismerték a méhek munkájának jelentőségét, és azt, hogy eltűnésük katasztrofális következményekkel járhat.

A Greenpeace azért küzd, hogy a kormányok Európában, illetve Magyarországon is tegyenek gyakorlati lépéseket a beporzó rovarok megmentése érdekében.

A memorandum teljes szövege itt olvasható.

(Az eredeti angol nyelvű változat pedig itt elérhető.)

Írta: Márta Krisztina