Működésünk kizárólag olyan magánszemélyek adományainak köszönhető, mint te! Támogass minket, hogy tovább dolgozhassunk a Föld védelméért.

Cselekszem

A Greenpeace akkor került először kapcsolatba az Arctic Sunrise nevű hajóval, amikor az a francia kormány megbízásából pingvinek élőhelyén épített repülőgép-leszállópályát.

A hajó azóta már számtalan helyen járt: az Északi-sark közelében, az antarktiszi Ross-tengeren, de hajózott már a Kongó folyón és az Amazonason egyaránt. Legutóbb a Gazprom felelőtlen északi-sarkvidéki olajkitermelése ellen demonstrált – a hajót ekkor foglalták le az orosz hatóságok, fedélzetén 28 aktivistával és 2 szabadúszó újságíróval.

Az eredetileg jégtörőnek tervezett hajó lekerekített, hajógerinc nélküli teste lehetővé teszi, hogy a jégtáblákon keresztül navigálják – ám épp emiatt a háborgó tenger kihívás lehet a fedélzeten tartózkodóknak. Az Arctic Sunrise volt az első hajó, mely 1997-ben körbehajózta a James Ross-szigetet: ez azután vált egyáltalán lehetővé, hogy leomlott a szigetet az Antarktisszal összekötő 200 méter vastag selfjég. Ez csak egyike volt azoknak a klímaváltozást jelző eseményeknek, amelyek dokumentálásában az Arctic Sunrise is segített.

17.

A Tongass Nemzeti Parkban, úton az alaszkai Juneau felé.

16.

A BP olajvállalat mexikói-öböli olajkiömlését követően az Arctic Sunrise számos alkalommal szállított független tudósokat a Dry Tortugas szigetcsoportra, hogy tudományos kutatóprogramok sorozatával további segítséget nyújtson annak megértésében, milyen hatással vannak az olaj és a diszpergálószerek az öböl élővilágára.

15.

Az Arctic Sunrise Greenpeace-aktivistái úszó bójákat erősítenek egy spanyol halászhajó fenékhálójára, így azok kevesebb mint egy órával a halászat megkezdése után kénytelenek a hálóikat üresen visszahúzni. A halászhajó Írország nyugati partjaitól 170 km-re, 450 m mélységben halászik, ezzel tönkreteszi az Atlanti-óceán északkeleti részén lévő, egyébként is kizsigerelt élőhelyeket.

14.

Oroszország északkeleti partjainál, a Pecsora-tengeren aktivisták hatfős csoportja – köztük a Greenpeace International ügyvezető igazgatója, Kumi Naidoo – felmásznak a Gazprom energiaóriás északi-sarkvidéki Prirazlomnaja olajfúrótornyának oldalára.

13.

A Mexikói-öbölben egy kutató az Arctic Sunrise közelében egy felfújható motorcsónakon épp a Dual Deep Worker nevű tengeralattjáró merülési naplóját tölti ki, a BP 2010-es olajszivárgását követően.

12.

1997-ben az Arctic Sunrise volt az első hajó, amely megkerülte a James Ross-szigetet. A korábban lehetetlen út azután vált teljesíthetővé, hogy leomlott a szigetet és a Déli-sarkvidéket összekötő 200 m vastag selfjég.

11.

A Greenpeace Valencia partjainál tiltakozik a Tarragona felé tartó, 153 ezer tonna szenet szállító Front Drivernevű hajó ellen. A demonstráció célja, hogy felhívja a figyelmet a spanyol energiapolitikára, mely még mindig nagy mértékben függ a fosszilis üzemanyagoktól.

10.

2012-ben két Greenpeace-hajó, a Rainbow Warrior és az Arctic Sunrise együtt úsznak a Földközi-tengeren, hogy ezzel tiltakozzanak a kékúszójú tonhalra halászó flották ellen, és hogy tengeri rezervátumok létrehozását szorgalmazzák.

9.

Az Arctic Sunrise legénysége az Északi-sarkkörön túl egy jégtáblán szívet formál az Egyesült Nemzetek 193 zászlójából.

8.

A Greenpeace hajója a „Még mindig epekedünk a tiszta levegő után – vessünk véget a szénnek” feliratú transzparenst kifeszítve halad el a Szabadság-szobor előtt, miközben befut New Yorkba.

7.

2009-ben a hajó legénysége egy csoport független kutatóval együtt Grönland távoli, északkeleti részére hajózik, hogy ott tanulmányozzák a klímaváltozás hatásait.

6.

Az Arctic Sunrise és az Esperanza legénységének tagjai a japán bálnavadászflotta elleni két hónapos kampány végén saját testükkel írják ki az Antarktisz jegén a „Segíts megállítani a bálnavadászatot!” feliratot.

5.

2011-ben egy norvég túra során az erős szélben az Arctic Sunrise jobb oldalán feltorlódik a jég.

4.

2006-ban az Arctic Sunrise elállja az Amazonas vidékéről szóját szállító Cargill vállalat kisebb hajójának az útját. A Cargill az amazonasi esőerdők helyén termesztett szója exportálásával foglalkozik.

3.

2007-ben politikusok és hírességek szállnak az Arctic Sunrise fedélzetére, hogy tiltakozzanak a Trident atomrakéták ellen, és hogy elmagyarázzák, miért nem szeretnék, hogy az Egyesült Királyság 76 milliárd brit fontot költsön elavult, felesleges és veszélyes tömegpusztító fegyverekre. Az Arctic Sunrise nem sokkal ezelőtt a skóciai Faslane nukleáris bázisnál demonstrált: egy teljes napra elzárta a kikötőt, hogy az Egyesült Királyság új generációs tömegpusztító nukleáris fegyvereinek gyártása ellen tüntessen.

2.

2001-ben a Cukorsüveg-hegynél, Rio de Janeiróban, miközben az aktivisták két felfújható motorcsónakon az SOS jelet írják ki.

1.

Az Arctic Sunrise-t az orosz parti őrség egyik hajója vontatja be Murmanszk kikötőjébe. A fedélzetén levő aktivistákat kalózkodással és garázdasággal vádolták meg, miután a Pecsora-tengeren tiltakoztak az orosz Gazprom vállalat sarkvidéki olajkitermelése ellen. December 25-én megszüntették ellenük a büntetőeljárást, mindannyian elhagyhatták Oroszországot, és hazatérhettek családjukhoz.