Klímaváltozás, műanyagszennyezés, mélytengeri bányászat, túlhalászat: az óceánokat fenyegető veszélyek napról napra súlyosabbak. MOST KELL CSELEKEDNÜNK!

Cselekszem

Az Európai Parlament október 23-án szavazott a következő 7 évre vonatkozó EU-s halászati alapról. A 2014 és 2020 közötti periódusban 6,7 milliárd euró kerül szétosztásra a tagállamok között. A Greenpeace és sok más tengervédelemmel foglalkozó civil szervezet aktív és hathatós tevékenységének köszönhetően sok olyan támogatás megszűnik, mely tovább növelné az európai halászati kapacitást – ezzel is lassítva a tengeri ökoszisztémák kimerítésének ütemét. Emiatt az Európai Parlament is úgy döntött, hogy az EU nem fogja anyagilag támogatni új halászhajók építését.

Az EU azonban még így is hozzásegítheti a halászokat a magasabb fogások lehetőségéhez, mivel a hajók motorjának cseréjére fel lehet majd venni uniós támogatást. Nem csak a halászati ágazatban, hanem az egész EU-s foglalkoztatás kulcsfontosságú kérdése napjainkban a fiatalok foglalkoztatása. Ahogy a mezőgazdasági ágazatban, úgy a halászatban is egyre magasabb az átlagéletkor, ezért az új alap anyagilag is támogatni fogja a fiatal, pályakezdő halászokat. Szintén a nagyobb fogás lehetőségéhez járulnak hozzá a haltárolási támogatások, és azon halászok anyagi kompenzálása, akik a lecsökkent halállományok miatt kénytelenek ideiglenesen felfüggeszteni tevékenységüket.

Ami viszont rendkívül pozitív, hogy adatgyűjtésre és ellenőrzésre jelentősen több pénz fog jutni: az előbbire a teljes pénzügyi keret 12,97%-a, míg az utóbbira a 12,5%-a. Mindkét érték közel a duplája a tervezett bizottsági javaslathoz képest. Szerencsére az a javaslat elutasításra került, mely kiszélesítette volna a „kisléptékű halászat” fogalmát, mely jelen definíció szerint a 12 méternél kisebb vontatóháló nélküli hajókat jelenti. További pozitívum, hogy nem kaphatnak támogatást azok a halászhajók, akiket illegális tevékenységen kapnak rajta.

Még 2 évig lehetőség lesz a halászhajók leselejtezésére támogatást felvenni, mely habár elvileg az európai flották csökkentését segíti, a gyakorlatban azonban sok esetben visszaélésre ad okot. Egyes halászati cégek ugyanis röviddel a felújítási támogatás felvétele után le is selejtezték a hajójukat – szintén közpénzből finanszírozva a procedúrát.

Már csak a Parlament, a Tanács és a Bizottság közös tárgyalásán a sor, hogy elfogadja azt a nyílt üzenetet, melyet a képviselők fogalmaztak meg, hogy a jövőben a halászati alap ne a túlhalászat növekedéséhez, hanem a fenntartható halgazdálkodáshoz járuljon hozzá.