Klímaváltozás, műanyagszennyezés, mélytengeri bányászat, túlhalászat: az óceánokat fenyegető veszélyek napról napra súlyosabbak. MOST KELL CSELEKEDNÜNK!

Cselekszem

Az eredeti, angol nyelvű levél itt olvasható.

(Kattints a képre a nagyításhoz.)

Tárgy: Ejtsék a kalózkodás vádját, és azonnal engedjék szabadon a „sarkvidéki harmincakat”

Tisztelt Putyin Elnök Úr!

Azért írunk Önnek, hogy megkérjük, tegyen meg mindent annak érdekében, hogy ejtsék a 28 Greenpeace-aktivista, a szabadúszó fotóriporter és a szabadúszó operatőr elleni abszurd kalózkodási vádat; valamint hogy az esetleges vádak álljanak összhangban a nemzetközi és az orosz joggal. Hisszük abban, hogy Ön is tiszteli és elismeri az erőszakmentes tüntetések jogát.

Amint azt tudja, az orosz hatóságok szeptember 19. óta fogva tartják a Greenpeace hajójának, az Arctic Sunrise-nak 30 legénységi tagját, miután az orosz hatóságok annak fedélzetére szálltak a Pecsora-tengeren. A legénység – melynek tagjai között vannak oroszok és más nemzetiségűek is – békés, erőszakmentes tüntetésen vett részt.

Nagyon örültünk szeptember 25-i nyilatkozatának, mely szerint Ön sem hiszi, hogy a Greenpeace-aktivisták kalózok lennének. Amint tudja, a Greenpeace aktivistái fegyvertelenek voltak, és békés módon tüntettek az Északi-sarkvidéket fenyegető olajfúrási tevékenységek ellen.

Az Északi-sarkividéken történő fúrás veszélyes, kockázatos vállalkozás. Egy esetleges olajkiömlés katasztrofális hatással lenne a Földnek erre az egyik legérintetlenebb, egyedi és gyönyörű vidékére, ráadásul hosszú távon befolyásolná a sarkvidéken lakó közösségek életét is. Az ilyen balesetek kockázata folyamatosan fennáll, ugyanakkor az olajipar nincs felkészülve egy esetlegesen bekövetkező katasztrófa negatív hatásainak megfelelő elhárítására, enyhítésére.

A sarkvidéki olajfúrásnak a klímaváltozásra is jelentős hatása van, mely a világon mindenütt érezhető, mégis a világ legsérülékenyebbjei fizetik meg a fejlett országok tétlenségét. Elérkezett az idő a fosszilis üzemanyagok leváltására, mostantól a biztonságos, tiszta, megújuló energiaforrásoké a jövő.

Felkérünk minden államot, hogy tegyenek meg minden tőlük telhetőt az emberiség e értékes kincsének megőrzéséért, és lépjenek túl az olajtól mint energiaforrástól való függésen. Arra kérjük Önt, az egyik leginkább érintett ország vezetőjét, hogy vezesse személyesen ezeket az erőfeszítéseket.

Világszerte milliókkal együtt követeljük, és bizakodva várjuk, hogy az orosz hatóságok ejtsék a kalózkodás vádját, bánjanak a „sarkvidéki harmincakkal” a nemzetközi és az orosz jognak megfelelően, erősítsék meg a békés tiltakozáshoz való jogot, és újítsák meg erőfeszítéseiket az Északi-sarkvidék megóvása érdekében.

Tisztelettel:

Mairead Maguire, Nobel-békedíjas (1976) – Észak-Írország
Betty Williams, Nobel-békedíjas (1976) – Észak-Írország
Adolfo Pérez Esquivel, Nobel-békedíjas (1980) – Argentína
Desmond Tutu érsek, Nobel-békedíjas (1984) – Dél-Afrika
Óscar Arias Sánchez, Nobel-békedíjas (1987) – Costa Rica
Rigoberta Menchú Tum, Nobel-békedíjas (1992) – Guatemala
José Ramos-Horta, Nobel-békedíjas (1996) – Kelet-Timor
Jody Williams, Nobel-békedíjas (1997) – USA
Sirin Ebádi, Nobel-békedíjas (2003) – Irán
Tavakkul Karmán, Nobel-békedíjas (2011) – Jemen
Leymah Gbowee, Nobel-békedíjas (2011) – Libéria