A klímaválság már most hatással van a budapestiek mindennapjaira. Kiszáradt Duna-meder, a hatalmas viharok után az utcán hömpölygő esővíz, egyre hosszabb és intenzívebb hőhullámok. Pár példa a jelenből. De az előrejelzések sem kecsegtetnek sok jóval. A hőhullámok elszaporodása rendkívüli mértékben fogja érinteni a főváros környékét: akár 37 nappal is megnőhet a hőhullámos napok száma.

Jó hír viszont, hogy számos eszközünk van a klímaválság ellen. A városi hőszigethatás mérséklése egyike ezeknek. Ennek érdekében növelni kell a zöldfelületek arányát és csökkenteni a burkolt felületek nagyságát – ahogy erre a Budapesti Mobilitási Terv is felhívja a figyelmet.

A nagy kérdés az, hogy van-e a valódi politikai akarat a tervek megvalósítására. A szándékot tett is kell kövesse ahhoz, hogy az éghajlatváltozás ne tegye hamarosan elviselhetetlenné a budapestiek mindennapjait.

Annak érdekében, hogy a klímavédelem terén a budapesti városvezetés érdemi lépéseket tegyen az elkövetkező ciklusban, a 2019-es önkormányzati választás előtt levélben kerestük meg a választáson induló hivatalos főpolgármester-jelölteket. Arra kértük őket, hogy konkrét vállalásokkal tegyék egyértelművé, miként tervezik a klímaválság elleni harc élére állva megvédeni Budapest lakosságát – amennyiben rájuk esik a fővárosiak választása.

A jelöltektől a következő vállalásokat kértük:

  • 2019 év végéig felállítja a Klímaügyi Titkárságot, amelyhez biztosítja a budapesti klímastratégia megvalósításához szükséges erőforrásokat, és delegálja a szükséges döntési és irányítási jogköröket.
  • 2020 közepéig cselekvési tervet készít a fák, fasorok, fahelyek védelmére és újak telepítésére, a zöldterületi ellátottság javítására, a zöldfelületek és vízfelületek arányának növelésére, valamint a fővárosi vízbázisok védelmére, megfelelő költségvetés hozzárendelésével.
  • 2020 közepéig költségvetés hozzárendelésével cselekvési tervet készít a hőhullámok hatásainak mérséklésére, a műszaki infrastruktúra szélsőségekhez való adaptációjára, illetve hőségriadó protokollt készít.
  • 2020 év végéig cselekvési tervet készít a Fővárosi Önkormányzat, valamint a fővárosi közszolgáltatásokat végző gazdasági társaságok épületeinek és működésének energetikai korszerűsítésére, energiahatékonyságuk növelésére, illetve megújulókkal való ellátásukra, költségvetés hozzárendelésével.

Miként a klímaválság elleni küzdelem és az egészségvédelem szorosan összefügg egymással, a közlekedés is jócskán hozzájárul az éghajlati krízishez.

Évente több ezren halnak meg idő előtt a fővárosban a rossz levegőminőség miatt. Az egészségkárosító levegő miatt az Európai Bizottság is pert indított Magyarország ellen a PM10-határérték-túllépések okán, és kötelezettségszegési eljárást a nitrogéndioxid-szennyezettség miatt. A nitrogén-dioxid-szennyezés számottevő része a dízel járművekből származik, melyek száma és átlagéletkora is nőtt Magyarországon az elmúlt másfél évtizedben – miközben ezeket a gépkocsikat sorra tiltják ki Európa városaiból. Ha ez így megy tovább, hazánk települései a használt dízelek roncstemetőivé fognak válni.

Saját, fővárosi iskoláknál és néhány forgalmas budapesti csomópontnál végzett légszennyezettségi méréseink alapján is megállapítható: a nitrogén-dioxid-szennyezettség a város több pontján a hivatalos mérőállomásoknál lényegesen kritikusabb, egészségkárosító.

Mindezek miatt néhány, kifejezetten a légszennyezettséget csökkentő intézkedést is várnánk a jövőbeli fővárosi vezetéstől. Ezek a következők:

  • Budapestet megszabadítja a szennyező személygépjárművektől. Kérjük, küldje el nekünk a szennyező dízel és régi benzines személygépjárművek fokozatos kitiltására vonatkozó ütemtervét (mely EURO-besorolású meghajtású járműveket, mikortól tiltaná ki).
  • Fellép a szennyező buszok (BKK, valamint turistabuszok) és BKK-hajók szennyezése ellen. Kérjük, küldje el nekünk ezen gépjárművek fokozatos kitiltására (mely EURO-besorolású meghajtású járműveket, mikortól tiltana ki), valamint a BKK szolgáltatásának keretében futó autóbuszok és hajók modernizálására vonatkozó ütemtervét.
  • Légszennyezés alapján korlátozza, idővel kivezeti az egyéb szennyező járművek (tehergépjármű, munkagép, robogó, stb.) használatát Budapestről. Kérjük, hozza nyilvánosságra erre vonatkozó konkrét terveit.
  • Fellép a dunai hajók szennyezése ellen. Kérjük, hozza nyilvánosságra ezzel kapcsolatos konkrét terveit.

A fenti kérdéseket tartalmazó megkeresésünkre Karácsony Gergely, Puzsér Róbert kampánystábja, és Tarlós István nevében a Fővárosi Polgármesteri Hivatal Városigazgatóság Főosztálya válaszolt. Berki Krisztián nem küldött választ. Ezek alapján különböző szintű elköteleződést láthatunk a jelölteknél a klímavédelem és a légszennyezettség csökkentése terén. Az alábbi táblázatban ezt részletesen bemutatjuk, itt elérhető egy még ennél is részletesebb, az alkalmazott módszertanunkat is részletező értékelés.

A főpolgámester-jelöltek felkészültségének megítélése, az összehasonlíthatóság és a számonkérhetőség miatt úgy ítéltük meg, a fenti vállalások jó fokmérői lehetnek a klímavédelem és a tiszta levegő mellett elkötelezett jövőbeli városvezetésnek. A klímaváltozást érintő kérdésekben a vállalások megjelölésénél a 2018-ban készült és a fővárosi közgyűlés által elfogadott Budapest Klímastratégiája c. dokumentum által javasolt intézkedéseket vettük alapul. A levegőtisztasági intézkedések esetében pedig magyarországi és nemzetközi tapasztalatainkra hagyatkoztunk. Az értékelésnél elsősorban a megküldött válaszokat vettük alapul, de a jelöltek programjaiból is tájékozódtunk. Mindazonáltal a jelöltek természetesen más szempontok mentén is összehasonlíthatóak.

Ami a lényeg: tájékozódjunk, ismerjük meg a választáson induló jelöltek programját, döntsünk és szavazzunk. A választásokat követően, a ciklus során pedig kérjük számon választott képviselőink programját. Éreztessük velük: azért ülnek a polgármesteri, főpolgármesteri székben, mert bizalmat kaptak tőlünk, küldetésük van, és számon kérjük rajtuk, hogy teljesítik-e ezt a küldetésüket.

Saját egészségünk, biztonságunk, a jövőnk a tét. Éljünk a civil aktivizmus és az állampolgári önszerveződés eszközeivel. Másokkal karöltve emeljük fel a szavunkat a számunkra fontos ügyekben, és vegyünk részt a választásokon. Akármilyen is politikai hovatartozásunk, a cél közös: biztonságos jövőt akarunk. Ehhez mindannyiunkra szükség van.

A Greenpeace számos országban dolgozik azon, hogy élhetőbbé, egészségesebbé tegyük a városainkat – nem csak a jelenben, de a várható jövőre is felkészülve. Magyarországon a lakosság több mint ötödének otthont adó főváros, Budapest példáján keresztül mutatjuk meg, milyen lépésekkel védhető meg a városi ember az éghajlati krízistől. Mindazonáltal az intézkedési területek és a klímavédelmi intézkedések megvalósítását illető döntéshozói felelősség más települések esetében is releváns és számonkérhető.
Fotók: Járdány Bence / Greenpeace