A világ erdei riasztó ütemben pusztulnak. Egészen konkrétan hat másodpercenként egy futballpályányi trópusi erdőt veszítünk el, többek között Brazíliában és Indonéziában. Ehhez a pusztításhoz pedig itt, Európában a saját fogyasztásunkkal is hozzájárulunk. Hogy hogyan? Az erdőirtások csaknem 80 százalékáért a nagyüzemi mezőgazdaság rohamos terjeszkedése a felelős, ezen belül az olyan termékek előállítása, mint a marhahús, a tejtermékek, a takarmánynak szánt szója, a pálmaolaj, a kakaó és a papír. Az EU most véget vetne ennek a kegyetlen rombolásnak, ezért elindítottak egy konzultációt, melyben a te véleményedre is kíváncsiak.

Burning Pasture in Amazon. © Greenpeace / Rodrigo Baléia
© Rodrigo Baléia / Greenpeace
© Greenpeace / Rodrigo Baléia

A világ erdei nélkülözhetetlenek az élethez. Az erdők felbecsülhetetlen értékű természeti kincseink, amelyek nem csak a klímakatasztrófa ellen nyújtanak védelmet, de otthont és megélhetést is adnak több millió embernek. Az erdők megszámlálhatatlanul sok faj számára nyújtanak élőhelyet, védenek minket az új fertőző betegségektől és a jövőbeni járványoktól.

Erdeinket azonban riasztó ütemben pusztítják: jelenleg hat másodpercenként egy futballpályányi trópusi erdőt veszítünk el. Mindannyian láthattuk tavaly a sokkoló felvételeket a lángokba borult Amazóniáról – az erdőt azért gyújtják fel, hogy újabb földeket tisztítsanak meg a mezőgazdaság számára. Idén már egyértelműen látszik, hogy a pusztítás még intenzívebbé vált.

© Daniel Beltrá / Greenpeace

Az Amazonastól a Kongó-medencén át Indonéziáig a mezőgazdasági területek rohamos terjeszkedése miatt tűnnek el az esőerdők és más értékes élőhelyek. Ezzel pedig nemcsak az ottani élővilág, hanem az őslakosok is kiszorulnak a földjeikről. Valójában az erdőirtások 80 százalékáért a nagyüzemi mezőgazdaság felelős.

A pusztítás ugyan Európától távol történik, de ez nem jelenti azt, hogy nekünk nincs közünk hozzá: az olyan termékek előállítása, mint a marhahús, a pálmaolaj, a takarmányszója, valamint a kávé, a kakaó, és a papír, mind erdőirtásokhoz köthetők. Ezeknek a termékeknek órási hányadát, mintegy 36 százalékát az EU importálja.

© Will Rose / Greenpeace

Mindennek tükrében az Európai Unió felelős a világon történő erdőirtások több mint 10 százalékáért.

Boltjaink telis-tele vannak olyan termékekkel, amelyeket erdők és más értékes természeti területek pusztítása árán állítottak elő. Mi pedig abban a biztos tudatban szeretnénk vásárolni, hogy akaratlanul sem járulunk hozzá a világ erdeinek eltűnéséhez.

2010-ben a Fogyasztási Cikkek Fórumán a világ több mint 400 nagyvállalata tett ígéretet arra, hogy 2020-ra száműzi az erdőirtást a beszállítói láncaiból. Olyan cégekről van szó, amelyek ismert háztartási termékeket gyártanak, illetve forgalmaznak. Most 2020-at írunk, de eddig még egyik vállalat sem teljesítette az ígéretét.

© Victor Moriyama / Greenpeace

Nem hagyhatjuk, hogy az európai fogyasztás további erdőirtásokhoz vezessen: egy olyan uniós szabályozás megalkotására van szükség, amely kitiltja az erdőirtáshoz tapadó termékeket az itteni piacokról. Ha egy vállalat Európában akar értékesíteni, akkor bizonyítsa be, hogy a termékei semmilyen szinten nem köthetők erdőirtáshoz, a természet pusztításához és emberi jogok sem sérülnek általuk.

Most itt a lehetőség arra, hogy egy erős szabályozással Európa érdemben fellépjen az erdők védelmében!

Az Európai Bizottság egy nyilvános konzultációban kéri a véleményünket. A tiédet is.

Ragadd meg a lehetőséget, és mondd el nekik te is: olyan erős jogszabályt szeretnél, ami kitiltja az európai piacról azokat a termékeket, melyekhez természetrombolás köthető: https://hu.greenpeace.org/egyutt-az-erdokert/

Spinner Dolphin in Indonesia. © Paul Hilton
Támogass minket, hogy küzdhessünk a bolygónkért

Működésünk kizárólag olyan magánszemélyek adományainak köszönhető, mint te! Támogass minket, hogy tovább dolgozhassunk a Föld védelméért.

Cselekszem