Nemrégiben levelet kaptunk a Nagykovácsi Természet- és Környezetvédő Egyesülettől (NATE), amiben beszámoltak arról, hogy milyen sokrétű együttműködés alakult ki a helyi közösségi kert körül, amelyben a természetet kímélő ökomódszerekkel zöldségeket termelnek a helyi óvodásoknak. Nagyon örülünk annak, hogy mi is részesei lehettünk, és hozzájárultunk mindehhez.

És íme, a levél:

2019 tavaszán a Nagykovácsi Természet- és Környezetvédő Egyesület (NATE) csatlakozott a Greenpeace menzaforradalom programjához. Célunk az volt, hogy az egyik helyi óvoda számára helyben, vegyszermentesen termelt zöldségeket biztosítsunk. Megkerestük a Waldorf-óvodát, akik nagy örömmel fogadták az ajánlatunkat. A NATE közösségi kertjében hárman vállaltuk, hogy az ovi számára egészséges zöldséget termesztünk. Ehhez a Greenpeace-től kaptunk 8 magaságyást, amit a piliscsabai Fébé szeretetszolgálat megváltozott munkaképességű dolgozói készítettek el számunkra.

Fotó: Dörgő Zsuzsi / Greenpeace

Az ágyások megtöltése a Greenpeace és a NATE tagjainak, önkénteseinek segítségével történt, a közös munka után jólesett együtt elfogyasztani a NATE egyik tagja által főzött finom ebédet. Az eseményen az óvodások is részt vettek, dughagymát duggattak, hónapos retket vetettek a frissen elkészült ágyásokba.

Fotó: Dörgő Zsuzsi / Greenpeace

Nagy öröm volt, hogy megkeresésünkre az osztrák ReinSaat cégtől kaptunk biodinamikus vetőmagokat ajándékba. A Permanent Publications kiadótól pedig szakirodalmat kaptunk: Charles Dowding és Stephanie Hafferty Ásásmentes biokert c. könyvét, ami ennek köszönhetően azóta magyarul is megjelent. Nagy öröm, hogy ennyien támogatták ezt a programot.

Fotó: NATE

Szép termést takarítottunk be az első évben, több mint tízféle zöldséget vittünk a gyerekeknek, egészen november végéig. Ebben az évben folytattuk a programot, amit sajnos a járványhelyzet megszakított, de szeptembertől újra szállítottunk, szintén november végéig.

Fotó: Dörgő Zsuzsi / Greenpeace

Ősszel a gyerekek a szokásos heti kirándulásaik egyikén meglátogatták a kertet, alig győztük nekik szedni, tisztítani a paradicsomot, paprikát, uborkát, hagymát, sárgarépát. A termesztésben hárman vettünk részt, ezt az együttműködési formát folyamatosan tanuljuk. A program folyományaként sikerült „összehozni” az óvodát az egyik helyi kis étteremmel, a Kislábos vendéglővel. 2019 őszétől kezdve ők főzik a levest az ovisoknak. Bár a közösségi kertben nincs elegendő hely arra, hogy a meleg ételhez való hozzávalókat is teljes egészében megtermesszük, de már az is szép eredmény, hogy az ételt a közelben készítik, így sokkal kevesebb kilométert utazik az ebéd, ami a gyerekek asztalára kerül.

Számomra ez az együttműködés nagyon szép példája, hálás vagyok, hogy részt vehetek benne.

Vojczek Judit
NATE

Ma talán minden eddiginél fontosabb, hogy gyermekeink olyan élelmiszereket kapjanak, amelyek segítenek megőrizni az egészségüket és bolygónk jövőjét egyaránt. A helyi ökomódszerekkel termelt élelmiszerek ilyenek: megbízhatóak, egészségesek és előállításuk kíméli a környezetet. Reméljük, hogy minél több helyen kedvet kapnak ahhoz, hogy kövessék ezt a nagyszerű példát akár kicsiben, vagy akár nagyobb volumenben is, hisz van rá példa, hogy egy egész település, vagy akár nagyvárosok közétkeztetése is ellátható ökogazdálkodással.