Három év alatt sereghajtóból az élre került a szomszédos Burgenland az osztrák tartományok között, ami az egészséges és környezetbarát közétkeztetést illeti. 2018 novemberében számoltunk be arról, hogy Burgenland tartományi kormánya megszavazta: 2021-ig 50%-ra kell növelni a bioélelmiszerek arányát az óvodákban és iskolákban. Ezt a célt pedig az idei évben már el is érték, sőt számos intézményben túlszárnyalták. A helyi ökogazdálkodók által termelt alapanyagok bevonása a közétkeztetésbe nemcsak egészségügyi, hanem környezetvédelmi szempontból is óriási jelentőséggel bír, hiszen az, hogy hogyan állítjuk elő az élelmiszereinket jelentős hatással van a klímára, a talajra, az élővizekre és a biológiai sokféleségre egyaránt.

A kép illusztráció. Fotó: Járdány Bence / Greenpeace

Miután 2018 végén megszületett a döntés a burgenlandi menzák megreformálásáról, a tartományi döntéshozók nem vesztegették az időt: elkészítették az új közbeszerzési szabályozást, ami segített megvalósítani a biofordulatot, és mostanra már számos olyan óvoda és iskola is van, ahol az élelmiszerek több mint 50%-a, esetenként 60-70%-a ökológiai gazdálkodásból származik. A törvénybe iktatott végső cél az, hogy 2024-re 100%-ban egészséges bioélelmiszerrel lássák el a gyerekeket.

A menzareformot majd szeretnék kiterjeszteni a kórházakra és a tartományi kormány más intézményeire is, sőt, azt is célként tűzték ki, hogy a burgenlandi minta egész Ausztriában elterjedjen. A biofordulat ugyanis nagy lehetőségeket rejt nemcsak a gyerekek egészséges fejlődése szempontjából, hanem az osztrák gazdálkodóknak is, akik számára a közétkeztetés stabil, kiszámítható felvevőpiacot jelent, így megkönnyíti számukra az ökológiai gazdálkodásra (biogazdálkodásra) való átállást.

Fotó: Járdány Bence / Greenpeace

Magyarországon a helyi ökogazdálkodásból származó alapanyagok beépítése, és ezzel együtt a menzák általános zöldítése még gyerekcipőben jár. Pedig nagyon fontos lenne, hogy több bioélelmiszert kínáljanak a közétkeztetésben, egyrészt azért, mert a gyerekek a legérzékenyebbek az élelmiszerekben található vegyszermaradványokra, másrészt pedig azért, mert az óvodások és iskolások ezáltal a szociális helyzetüktől függetlenül juthatnának egészséges, környezetbarát módon előállított élelemhez.

A menzák ilyen jellegű átalakítása persze nem megy egyik napról a másikra, de lépésről-lépésre kialakítani egyáltalán nem lehetetlen itthon sem. Bár egyelőre kis számban, de vannak már hazai jó példák, amelyek azt bizonyítják, hogy közös akarattal a burgenlandi példát Magyarországon is meg lehetne valósítani.

Ökomenza Magyarországon is van

Fotó: Járdány Bence / Greenpeace

Néhány évvel ezelőtt Szarvason, több szereplő összefogásával olyan előremutató gyermekélelmezési modellt hoztak létre, ahol egy 1600 adagos főzőkonyhán az alapanyagok csaknem fele helyi termelőktől származik, a felhasznált zöldségek 50-60%-a biozöldség, az élelmiszer-hulladék mennyiségét pedig egyszerű ötletekkel csökkentik.

Kistelepüléseken is van jó példa. Ilyen Nyárád, ahol szinte az összes alapanyagot helyben termelik meg a közétkeztetéshez az óvoda és az idősek otthona számára, méghozzá úgy, hogy kizárólag biogazdálkodásban engedélyezett növényvédő szereket használnak. A gazdálkodásba bevonták olyan idős személyek kertjeit is, akik maguk már nem tudják területüket megművelni, de zavarja őket, ha a kertet felveri a gaz. Ők örömmel veszik azt, hogy az önkormányzat megműveli a területüket, a termények pedig a közétkeztetést ellátó konyhára kerülnek.

Ha szeretnél többet megtudni arról, hogy ők hogy csinálták, görgess le az oldalon a „Magyarországi jó példákhoz”.

A Greenpeace-nél évek óta dolgozunk az ökomenzák elterjesztéséért és támogatjuk az alulról jövő kezdeményezéseket azáltal, hogy felkutatjuk és bemutatjuk az országban megvalósult jó példákat és ingyenes workshopokat szervezünk a témában. Segítünk abban, hogy egymásra találjanak az ökotermelők, iskolák és önkormányzatok – valamint az egyes szereplőktől számos hasznos javaslatot is összegyűjtöttünk a közétkeztetés átalakítására.

Tudj meg többet az ökomenzákról!
Mit tehetsz a közétkeztetés jobbá tételéért szülőként, polgármesterként vagy iskolaigazgatóként, élelmezésvezetőként?