A Greenpeace Magyarország nyílt levelet küldött Orbán Viktor miniszterelnöknek, melyben a zöldszervezet arra kéri a kormányfőt, hogy álljon az élére annak, hogy az EU prioritásként kezelje az éghajlati és ökológiai válság megoldását. Az állam-, illetve kormányfők ugyanis 2023. október 6-i nem hivatalos ülésén, a spanyolországi Granadában fogják megvitatni az Európai Tanács 2024-2029-es időszakra szóló stratégiai menetrendjét. A Greenpeace arra kéri a magyar miniszterelnököt, hogy hozza nyilvánosságra álláspontját, melyet a Tanács nem hivatalos ülésén kíván képviselni, beleértve a hazánk által a Tanácshoz benyújtott prioritások listáját.

A magyar kormányfő fellépése különösen fontos lenne annak fényében, hogy egy kiszivárgott dokumentum szerint egyelőre a környezet és természet védelme egyáltalán nem szerepel a tervezett prioritások között (míg például a honvédelem, a versenyképesség, és a migráció igen).

A szórványosan előforduló zöld hívószavak ellenére a tervezet jelenlegi formájában katasztrófa felé sodorja az Európai Uniót. A dokumentum úgy festi le a jövő Európáját, mint egy katonai erődöt, ami csak annyiban kapcsolódik a külvilághoz, hogy felszívja annak erőforrásait, a természetet pedig hulladéktárolónak használja. Azonban a falak és a fegyverek nem állítják meg az árvizeket, az erdőtüzeket, a hőhullámokat és az aszályokat. A GDP és a fogyasztás további növekedése csak még jobban felgyorsítja a klímaváltozást és az élővilág pusztulását, milliók szenvedését eredményezve.

Ha az Európai Unió és a tagállamok nem lépnek fel sürgősen a klíma- és ökológiai válság hatásainak mérsékléséért, valamint az adaptáció elősegítéséért, az gazdasági károkhoz, munkahelyek elvesztéséhez és növekvő elszegényedéshez fog vezetni. Az európai kormányoknak együtt kell működniük, hogy a természeti és éghajlati válságot hatékonyan  kezeljék, és hogy élhető jövőt biztosítsanak mindenkinek. Ezt tükröznie kell az Európai Tanács 2024-2029-es időszakra szóló stratégiai menetrendjének is.

Arra kérjük Orbán Viktort, hogy tegye meg a szükséges lépéseket, és erősítse Európa ellenálló képességét a klíma- és ökológiai válságban.

A Greenpeace Magyarország nyílt levele itt érhető el.