Budapest, 2022. augusztus 25. – A Greenpeace Magyarország a Göd-ÉRT Környezetvédelmi és Városvédő Egyesület felkérésére, a gödi Samsung-gyár közelében az akkumulátorgyártáshoz használt NMP (N-Methyl-2-pyrrolidone) nevű oldószer jelenlétét vizsgáltatta a környezeti levegőben. A 10 napos mérés során a zöldszervezet több helyszínen mérte a légszennyezettséget. A mérési eszközöket ezután a WESSLING Kft. független laboratóriumában vizsgálták meg. A laboratóriumi vizsgálat nem mutatott ki NMP-szennyezést a levegőben a mérési időszak alatt, azonban további vizsgálatok szükségesek annak tisztázására, hogy honnan került az akkumulátorgyár környéki kutakba az ipari oldószer, melyet tavasszal a Göd-ÉRT Egyesület mérései igazoltak. 

A Greenpeace Magyarország 2022. július 19. és 29. között a WESSLING Hungary Kft. segítségével passzív légszennyezésmérő eszközöket helyezett ki 3 különböző helyszínre a gödi Samsung-gyár közelében, hogy megvizsgálja a levegő oldószer szennyezettségét. A mérési helyszíneket a Göd-ÉRT Egyesület munkatársai jelölték ki. A levegőben az NMP-vegyület nem volt kimutatható a vizsgált időszak alatt.

Tavasszal a Göd-ÉRT Egyesület mérései során NMP-szennyeződést találtak a Samsung-gyárhoz közel lévő kutakban. Akkor a gödi önkormányzat és a Samsung is ígéretet tettek arra, hogy kivizsgálják a vízszennyezést  és a felszín alatti vizekben további  méréseket végeznek. 

Ha az NMP-oldószer kikerül a környezetbe, egyaránt okozhat rövid ideig tartó légszennyezést, ám a talajvízbe jutva hosszabb távon is megmaradhat. Az NMP az emberi szervezetbe kerülve károsíthatja a születendő gyermekek egészségét, ezért a vegyületet az EU-ban csak külön engedéllyel lehet használni. 

Bár a Greenpeace által szervezett vizsgálat nem mutatta ki az NMP-vegyület jelenlétét a levegőben, a talajvízben megjelenő szennyezés mihamarabbi tisztázásra szorul. Részletes vizsgálatok szükségesek ahhoz, hogy megismerjük a szennyezés forrását és kiterjedését, valamint az esetleges kármentesítés szükségességének megállapítása érdekében is elengedhetetlenek a további mérések és elemzések. 

Amennyiben megállapítható a gödi akkumulátorgyár felelőssége, akkor megfelelő szankciókkal kell fellépni ahhoz, hogy ne fordulhasson elő a jövőben a környezetre és az emberi egészségre egyaránt káros szennyezés. A Greenpeace Magyarország a továbbiakban is szakmai munkával segíti a gödi civilek, lakosok és az önkormányzat munkáját.

A mérési eredmények itt találhatóak.

A mintavételi jegyzőkönyv itt érhető el.