Fotóriporter is a megvádoltak közt a Greenpeace-akcióban

Az orosz hatóságok a megfélemlítésre játszanak

Sajtóközlemény - szeptember 27, 2013
Budapest, 2013. szeptember 27. – A Greenpeace elítéli az orosz bíróság döntését, amely több tucat aktivista fogva tartását mondja ki, miközben azok mindössze erőszakmentes demonstrációban vettek részt az Északi-sarkvidék védelmében. A szervezet nem hagyja magát megfélemlíteni, az ügyvédek fellebbezést nyújtanak be az aktivisták azonnali szabadon bocsátásáért.

A Greenpeace International huszonnyolc aktivistáját, valamint egy fotóst és egy videóst bilincsbe verve, ketrecbe zárva kérdezte ki a Lenin kerületi bíróság Murmanszkban. Huszonketten 2 hónapos vizsgálati fogságba kerültek, amíg kivizsgálják a kalózkodás vádját, míg nyolc társuk ügyében 3 nap múlva lesz új meghallgatás.

A Greenpeace International ügyvezető igazgatója, Kumi Naidoo elmondta: „Ezek a letartóztatások, ahogy az orosz olajipar is, egy elmúlt korszak rozsdás maradványai. Békés aktivistáink bebörtönzése egyértelműen rávilágít a Gazprom vakmerő gondatlanságára. Az Északi-sarkvidék a szemünk előtt olvad, és ezek a bátor önkéntesek szemben állnak azokkal, akik cinikus módon kihasználják ezt válságot, hogy még több olajat termeljenek ki.”

„Tettük szükségességét az igazolja, hogy a kormányzatok világszerte szánalmasan keveset tesznek az emberiséget fenyegető klímaváltozás ellen. Nem hagyjuk magunkat megfélemlíteni, fellebbezünk a letartóztatások ellen, és együtt sikerre visszük ügyünket!”

Az orosz hatóságok túlkapását (1) megerősíti az a nemzetközi felháborodás, amely Gyenyisz Szinyakov fotóriporter letartóztatását kíséri. Több újságíró-szervezet is Szinyakov azonnali szabadon bocsátását követeli. (2) Számos orosz sajtóorgánum fekete téglalapokat mutat képei helyén (3), így tiltakozva a vádak és a letartóztatás meghosszabbítása ellen.

A Greenpeace Magyarország munkatársai és önkéntesei virrasztást szerveznek a budapesti orosz nagykövetség elé ma 18 órától szombat reggel 8 óráig. Szeretettel várunk mindenkit, aki támogatja ügyünket.

VÉGE

---

Nyilatkozó:
Greenpeace Magyarország Egyesület:
Szegfalvi Zsolt
Ügyvezető igazgató
+36 20 573 1430

Fotók, videók:
http://photo.greenpeace.org/C.aspx?VP3=ViewBox&STID=27MZIFV1XNFX&CT=Story
http://photo.greenpeace.org/C.aspx?VP3=ViewBox_VPage&ALID=27MZIFV4HRSX&CT=Album

Megjegyzések:
(1) Stefan Kirchner, a Lappföldi Egyetem alapjogi és emberi jogi vendégprofesszorának tanulmánya az orosz hatóságok törvénysértéseiről az Arctic Sunrise-zal kapcsolatos intézkedések során:
http://papers.ssrn.com/sol3/papers.cfm?abstract_id=2329446

(2) OSCE media freedom representative calls for release of arrested photojournalist in Russia.
http://www.osce.org/fom/105790
Reporters Without Borders: Two months detention for Russian photographer on Greenpeace vessel.
http://en.rsf.org/russia-two-months-detention-for-russian-26-09-2013,45240.html

(3) Többek között:
http://www.echo.msk.ru/
http://lenta.ru/
http://www.novayagazeta.ru/
http://www.ntv.ru/

---

Naprakész hírek:
Sajtóközpont: (http://www.greenpeace.org/hungary/hu/sajtokozpont)
Twitter: (@GreenpeaceHU)
Blog: (http://greenpeace.blog.hu)

A Greenpeace független, energikus és konfrontációra kész környezetvédő szervezet, mely a világ több mint 45 országában kész arra, hogy fellépjen a Föld értékeinek védelmében. Radikális, de teljes mértékben erőszakmentes, a legjobb tudományos kutatóintézetekkel működik együtt, tárgyal és lobbizik, ha kell, autópályákat, kormányépületeket zár le. Egyik kezével tiltakozik, másikkal az alternatív megoldásokat mutatja fel. Minden NEM! mellé mond egy IGEN!-t is.