Magyar művészek is kiálltak a Greenpeace-aktivistákért

Sajtóközlemény - október 25, 2013
Für Anikó, Hajós András, Kulka János és Réz András is kiáll azok mellett a Greenpeace-aktivisták mellett, akiket jelenleg egy oroszországi börtönben tartanak fogva, miután békésen tiltakoztak az északi-sarkvidéki kőolaj-kitermelés ellen. A négy művész aláírta azt az Orosz Nagykövetségnek címzett levelet is, amelyben a zöld szervezet az aktivistái szabadon engedését követeli.

„Számomra egyértelmű volt a kampányban való részvétel, hiszen a jelenleg börtönben ülő környezetvédő aktivistákat teljesen jogtalanul tartják fogva. Ők olyan emberek, akik bátran kiálltak a környezetrombolás ellen; most rajtunk a sor, hogy melléjük álljunk! Ez nem csak környezetvédelmi ügy, a békés véleménynyilvánítás szabadságához mindenkinek joga van” – adott hangot véleményének Hajós András.

„A »sarkvidéki harmincak« meggyőződésből cselekedtek a klímaváltozás megfékezéséért, és békésen tüntettek a sarkvidéki olajfúrások ellen. Nem a békés tiltakozókat, hanem a környezetszennyezőket kell kitiltani a sarkvidékről – ahogy máshonnan is” – tette hozzá Für Anikó.

„Köszönjük Für Anikónak, Hajós Andrásnak, Kulka Jánosnak és Réz Andrásnak, hogy igent mondtak a felkérésünkre, és kiállásukkal erősítik az aktivistáink szabadon engedéséért folytatott küzdelmünket. A világon mindenütt egyre többen csatlakoznak hozzánk, már több mint 1,7 millió ember írta alá az Orosz Nagykövetségeknek címzett levelünket. Célunk, hogy a bebörtönzött társainkat minél hamarabb szabadon engedjék és szüntessék be az olajfúrást a sarkvidéken” – mondta Mező János, a Greenpeace Magyarország sarkvidékkampány-felelőse.

A 28 Greenpeace-aktivistát és a két szabadúszó fotóriportert szeptemberben vették őrizetbe kalózkodás vádjával, amikor egy orosz fúrótoronynál tiltakoztak a kőolaj-kitermelés ellen a Barents-tengeren található Pecsora-öbölben. Jelenleg az észak-oroszországi Murmanszkban tartják fogva őket, a vádat ellenük garázdaságra módosították, amiért az orosz jog 7 éves börtönbüntetés kiszabását is lehetővé teszi. A Greenpeace elutasítja ezeket a vádakat, 42 éve tart töretlenül békés tiltakozásokat.

Az Orosz Nagykövetségnek szóló levélhez a www.greenpeace.hu/30 weboldalon lehet csatlakozni.

VÉGE

Kapcsolat, további információ:
Mező János Bálint
sarkvidékkampány-felelős
+36 20 204 1444

Fotók:
ftp://greenpeace.hu
Felhasználónév: sajto
Jelszó: 3e4r5t

Háttérinformációk – folyamatosan frissülő blogbejegyzés:
http://greenpeace.blog.hu/2013/09/24/az_ex-kgb-vel_a_greenpeace_ellen

A Greenpeace független, energikus és konfrontációra kész környezetvédő szervezet, mely a világ több mint 45 országában kész arra, hogy fellépjen a Föld értékeinek védelmében. Radikális, de teljes mértékben erőszakmentes, a legjobb tudományos kutatóintézetekkel működik együtt, tárgyal és lobbizik, ha kell autópályákat, kormányépületeket zár le. Egyik kezével tiltakozik, a másikkal az alternatív megoldásokat mutatja fel. Minden NEM! mellé mond egy IGEN!-t is.

Kategóriák