Folytatódik a hazai természetvédelem történetének egyik legabszurdabb pere. Elsőfokon bűnösnek találta a bíróság Udvaros Dorottyát és a Greenpeace fecskementő aktivistáit, akik az ökológiai válság kellős közepén a természetet védték a Fertő tónál az állami pusztítással szemben. Az aktivisták fellebbeznek a döntés ellen. 

Fotó: Járdány Bence / Greenpeace

A bíróság ítélete szerint a természetvédők bűncseleményt követtek el, amikor két évvel ezelőtt a lebontásra ítélt Fertő tavi cölöpházakról levágták a madárhálót, hogy az Afrikából hazatérő fecskék újra költhessenek tavalyi fészkeikben. Az akcióban résztvevő Udvaros Dorottya, a Nemzet Színésze korábban is elmondta, hogy szerinte tette nem volt veszélyes a társadalomra, hanem jó cselekedet volt. 

A Greenpeace szerint megdöbbentő, hogy miközben pusztul az élővilág, száradnak ki természetes vizeink, amikor harminchét folyónk van kiszáradófélben, és ezer tavunk tűnt el a Kiskunságban, akkor azokat nevezik bűnösnek, akik ezeket az értékeinket védik. A fecskementő aktivisták pere azért is megdöbbentő a zöldszervezet szerint, mert az eljárásban a bíróság elzárkózott attól, hogy beidézze a Greenpeace tanúit, illetve figyelmen kívül hagyta korábban a rendőrségen tett vallomásaikat. 

„Felháborítónak tartjuk, hogy az állam ahelyett, hogy megvédené természeti értékeinket, azokat akarja meghurcolni, akik elvégzik helyette ezt a feladatot. Hiába hívják bűncselekménynek, a Greenpeace aktivistáit semmilyen eljárással nem lehet eltántorítani attól, hogy megóvják a természetet a következő generációknak.” – nyilatkozta Rodics Katalin, a Greenpeace biodiverzitáskampány-felelőse. 

Múlt hét pénteken egy másik, Fertő tóval kapcsolatos ügyben pert nyert a Greenpeace a Győr-Moson-Sopron Vármegyei Kormányhivatallal szemben, amit a Győri Törvényszék a Fertő tóra kiadott építési engedély ügyében új eljárásra kötelezett.