Budapest, 2024. április 18. – A Greenpeace keresetet nyújtott be a Mátrai Erőmű környezetvédelmi engedélye ellen, amit a Heves Vármegyei Kormányhivatal adott meg az erőműnek 2024. március 12-én. A szervezet szerint az erőművet a kormány eredeti bejelentése szerint 2025 végéig le kell állítani. Az erőmű Magyarország legnagyobb szén-dioxid kibocsátója, így az engedély alapján további négy évig folytathatná klímakárosító üzemét, a hatóság pedig ráadásul arra is engedélyt adott, hogy az erőmű a vonatkozó határértéken felül bocsáthasson ki higanyt a légkörbe.

© Járdány Bence / Greenpeace

Az engedély ellen a Miskolci Törvényszékre benyújtott keresetben azt kéri a szervezet, hogy a bíróság semmisítse meg az engedélyt. A Greenpeace szerint az eljárás során nem foglalkoztak érdemben az erőmű szén-dioxid kibocsátásaival, holott azoknak az éghajlatváltozásra gyakorolt hatásait is vizsgálni kellett volna.

A szervezet azt is elfogadhatatlannak tartja, hogy a hatóság engedélyt adott az idegrendszert károsító higanynak a vonatkozó határértéken felüli kibocsátására. Az eljárás során ugyanis nem vizsgálták az összes lehetséges megoldást a kibocsátások csökkentésére.

Az eljárás során a Greenpeace szerint ráadásul nem vizsgálták megfelelően azt sem, hogy a vizekre milyen hatással van az erőmű. Pedig az erőmű bányáinak jelentős hatása van több víztestre is, de az erről szóló háttérvizsgálatot 2010-ben készítették, így a szervezet hiányolja a kérdéskör aktuális társadalmi-gazdasági vizsgálatát. 

Korábban azt ígérte a magyar kormány, hogy miután lejárnak az engedélyei, 2025-ben, nyugdíjba küldik Magyarország utolsó működő szénerőművét. 2023 szeptemberében az erőmű mégis engedélyt kért arra, hogy 2029 végéig üzemelhessen. Az engedélyt 2024. március 12-én adta meg az ügyben eljáró Heves Vármegyei Kormányhivatal.

“A klímaválság tavaszi kánikulákkal, sosem látott aszályokkal, egyre növekvő hőmérsékleti rekordokkal és további időjárási szélsőségek sorával figyelmeztet minket arra, hogy messze nem elég, amit eddig tettünk. A Párizsi Egyezményben meghatározott másfél fokos felmelegedési cél körül jár már a Föld hőmérséklete, nincs mire várni, minél gyorsabban kell csökkenteni a klímakárosító kibocsátásainkat. Ehhez a szénerőműveket mihamarabb be kell zárni, a továbbüzemeltetésük egyszerűen klímabűncselekménnyel ér fel.”– mondta Perger András, a Greenpeace klíma- és energiakampány-felelőse.