A szervezet azt kérte a pártoktól, hogy többek között olyan ügyekben tegyenek zöld vállalásokat, mint az akkumulátorüzemek szigorúbb szabályozása, egy erős természet-helyreállítási jogszabály elfogadása, a fosszilis projektek uniós tilalma, vagy a műanyagszennyezés radikális csökkentése. A Greenpeace sajnálja, hogy míg hat meghatározó politikai erő pozitívan nyilatkozott, a Fidesz-KDNP és a Tisza Párt nem állt követeléseik mellé.

Az Európai Parlamentben az egész világot érintő környezet- és természetvédelmi döntések születnek. A Greenpeace arra kérte a pártok jelöltjeit, hogy vállalják: megválasztásuk esetén az alapvető környezet- és természetvédelmi szempontok alapján fognak szavazni az Európai Parlamentben. Május közepén a zöld szervezet egy 10 pontos nyilatkozat elfogadására kérte az Európai Parlamenti választáson induló pártok, szervezetek hazai listavezetőit. A 10 pont része az akkumulátor-iparág környezeti szabályainak szigorítása, haladéktalan klímavédelmi célok elfogadása, mezőgazdaság- és biodiverzitásvédelmi sürgős intézkedések, valamint határozott lépések a műanyagkrízis megállítására.

A kezdeményezéshez csatlakozva Dobrev Klára (DK-MSZP-Párbeszéd-Zöldek), Ungár Péter (LMP- Zöldek), a Donáth Anna (Momentum), Le Marietta  (MKKP) és Róna Péter (a Jobbik- Konzervatívok) vállalta, hogy pártja képviselni fogja a Greenpeace összes pontját, amennyiben bekerülnek az Európai Parlamentbe. A 2RK Párt a 10-ből 2 pont kapcsán (a növényvédő szerek visszaszorítása, illetve az új fosszilis projektek tilalma) nem tudott garanciát vállalni, a másik 8-ban azonban támogatja a Greenpeace követeléseit. 

A Greenpeace megkeresésére nem reagált a Fidesz-KDNP, és érdemi választ nem küldött  a Tisza Párt sem, így esetükben nem tudhatjuk, hogy megválasztásuk esetén mennyire fogják figyelembe venni az alapvető környezet- és természetvédelmi szempontokat Európai Parlamenti munkájukban. Hozzájuk hasonlóan elmaradt a válaszadással a Mi Hazánk, a Megoldás Mozgalom és a Mindenki Magyarországa Néppárt is. 

A Greenpeace szerint végre cselekednünk kell, ha túl akarjuk élni ezt az évszázadot. Ezért nyitottak a szakmai együttműködésre az összes párttal a környezet- és természetvédelmi szempontok érvényesítése érdekében. A következő ciklus végén pedig zöld szempontból értékelni fogják a most bejutó pártok és képviselők munkáját.

A Greenpeace az EP-választás mellett arra is emlékeztet, hogy Magyarország uniós szinten az idei évben a korábbiakhoz képest kiemelt figyelemre is számíthat egy másik magas szintű uniós testület, az Európai Unió Tanácsának soros elnökeként.