A Greenpeace Magyarország állásfoglalása a két új paksi atomerőművi blokk megépítéséről

Budapest, 2014. január 15. – A Greenpeace szerint a kedden bejelentett együttműködési megállapodás Magyarország és az Oroszországi Föderáció között a Paksi Atomerőmű bővítéséről a következő legalább hetven évre rossz irányba tereli és bebetonozza hazánk energiapolitikáját.

Ilyen döntés egy demokratikus országban, társadalmi, szakmai vita és érdemi információk nélkül elfogadhatatlan. Különösen úgy, hogy a Medián reprezentatív közvéleménykutatása megmutatta [1], hogy a magyar lakosság kétharmada [2] elutasítja a paksi bővítést, és szívesebben látná, ha a kormány a megújuló energiákat támogatná.

Felszólítjuk a parlamenti képviselőket, hogy ne szentesítsék a bővítésről szóló Putyin–Orbán-paktumot. Ne vegyék semmibe a választók akaratát pár hónappal a választások előtt, és főleg ne siessenek egy olyan előnytelen üzletet kötni, amit még unokáink is nyögni fognak.

A kormányfőnek nincs joga ahhoz, hogy ebben az óriási horderejű kérdésben egyik napról a másikra, érdemi vita nélkül döntsön. Többek között a Jövő Nemzedékek Országgyűlési Biztosa is megállapította [3], hogy a 2011-ben elfogadott országgyűlési határozat nem tartalmaz felhatalmazást arra, hogy bárki leszerződjön egy atomerőmű építéséről, mivel a döntés a beruházás előkészítésének megkezdéséről, nem pedig magáról a beruházásról szólt. Ráadásul – egészen a múlt hétig – a hivatalos kormányzati kommunikációban nemzetközi tenderkiírásról beszéltek, amit a kormányfő most egy mozdulattal semmissé tett, hiszen a Roszatom versenyen kívül nyerte meg az üzletet.

Orbán Viktor úgy kötelezné el az országot egy 4-6 ezer milliárd forintos beruházás mellett (ami a hazai éves költségvetés mintegy negyedét teszi ki), hogy sem a kormány, sem az atomerőmű előkészítésére indított többmilliárdos Lévai projekt [4] tanulmányai sem adtak választ a legalapvetőbb kérdésekre, mint például arra, hogy miért most kell elindítani a gigaprojektet, és hogy hogyan nevezhetjük olcsónak azt az áramot, ami a jelenlegi piaci ár kétszeresébe kerül.

Régóta hallgatjuk a kormányzat mantráját: a Paksi Atomerőmű bővítése megkerülhetetlen lépés, és tiszta, olcsó áramot hoz hazánknak. A döntéshozók mintha más energiaforrásokat nem is ismernének, érdemben nem vizsgálták az alternatívákat. A Greenpeace határozott szakmai meggyőződése szerint az új atomerőmű építése szükségtelen, túl drága; és a társadalmi egyeztetés hiánya, valamint a lényegi információk eltitkolása miatt hiteltelen és elfogadhatatlan.

További információ:

Bozsó Brigitta
klíma- és energiakampány-felelős

Jegyzetek:

[1] http://www.origo.hu/itthon/20110914-median-a-tobbseg-elutasitja-a-paksi-atomeromu-elettartamanak-meghosszabbitasat-vagy.html

[2] http://www.greenpeace.org/hungary/hu/hirek/hirarchivum/Ketharmad-ellenzi-a-paksi-bvitest/

[3] http://jno.hu/hu/?doc=af-jno-128-2010 és http://hvg.hu/itthon/20110517_paks_atomeromu_ombudsman

[4] http://energiakontrollprogram.hu/tanulmany/a-levai-projekt-tevekenysegenek-elemzese