Hollywoodi színészek, rocksztárok, környezetvédők, sarkkutatók és üzleti vezetők fogtak össze, hogy együtt érjék el, hogy globális védelmet kapjon az Északi-sarkvidék. A kampány résztvevői követelik, hogy tiltsák be az Északi-sarkvidéken az olajfúrást és a nem fenntartható ipari halászatot.

Bódi Sylvi, Paul McCartney, Penélope Cruz, Robert Redford, Pedro Almodóvar, Thom Yorke, Emily Blunt, Baaba Maal és Lucy Lawless csak néhány a száz híresség közül, akik együtt követelik, hogy az ENSZ nyilvánítsa védetté az Északi-sark körüli lakatlan területet. A teljes listán (1) kilenc Oscar-díjas, tíz Golden Globe-díjas és öt Grammy-díjas művész is szerepel. 

Övék az első száz név, amely szerepelni fog azon a tekercsen, amelyet a Greenpeace ma mutatott be a Rio de Janeiróban. Miután további milliónyian csatlakoztak a kampányhoz, a Greenpeace expedíciót indít az Északi-sarkra, hogy a tekercset elhelyezze a sarkpont alatti tengerfenéken, négy kilométer mélyen a jég alatt. 

Az Északi-sark körüli hatalmas terület jelen pillanatban mindannyiunk közös tulajdona. A nemzetközi törvények alapján nyílt tengernek minősül, az alatta elterülő tengerfenék pedig az egész emberiség közös öröksége. De a hőmérséklet emelkedésével és a jég olvadásával (2) államok egész sora jelenti be területigényét a tengerfenékre, hogy megnyithassa az utat a térséget tönkretevő olajfúrások előtt.

Sir Paul McCartney a kampányindítón elmondta: „Az Északi-sarkvidék Földünk egyik legszebb és az egyik utolsó érintetlenül hagyott területe, ám a sarkvidéket most veszély fenyegeti. Néhány ország és nagyvállalat lehetővé akarja tenni az olajfúrást és az ipari halászatot a térségben, és ugyanazt akarják tenni a sarkvidékkel, mint törékeny Földünk többi részével. Őrültségnek hangzik, hogy képesek vagyunk a világ legtávolabbi szegletébe is elmenni az utolsó csepp olajért, miközben a legkiválóbb tudósaink azt mondják, hogy le kell állnunk a fosszilis tüzelőanyagok használatával, hogy a gyermekeinknek is lehessen jövőjük. Valamikor, valahol gátat kell szabnunk. Úgy hiszem, ez az idő a most, a hely pedig az Északi-sarkvidék.”

A Shell az következő hetekben kutatófúrásokat fog végrehajtani két tengeri helyszínen az Északi-sarkvidék alaszkai térségében. Ha a cég idén nyáron sikerrel jár, az beindítja az északi-sarkvidéki „olajlázat”, és a régió feltúrására irányuló törekvések felgyorsulnak. Az orosz olajóriás, a Gazprom szintén tervez olajfúrásokat a Jeges-tenger területén ebben az évben.

A Greenpeace kampányfelelőse, Stoll Barbara elmondta: „Az Északi-sarkvidék ostrom alá került. Célunk, hogy az ENSZ helyezze globális védettség alá az Északi-sarkvidéket. A sarkpont körüli terület védetté nyilvánítása egy csapásra megállítaná a szennyező iparágakat abban, hogy gyarmatosítsák a világ tetejét.”

A kampány azért ma indult, mert az Északi-sarkvidék a definíció szerint az a terület, ahol a leghosszabb nappalon – június 21-én – a nap 24 órán át nem nyugszik le. Bárki hozzáadhatja a nevét az északi-sarki tekercshez és eljuttathatja azt az Északi-sarkra a www.greenpeace.hu/sarkvidek oldalon.

(1) A tekercsen szereplő nevek:

Aaron Johnson, színész; Adriana, zenész; Alejandro Sanz, zenész; Alexandra Burke, zenész; Andrea Elisabeth Rudolph, műsorvezető/szépségipari vállalkozó; Annie Lennox, zenész; Anthony Kiedis, a Red Hot Chili Peppers énekese; Baaba Maal, zenész; Barnaby Thompson, producer/rendező; Bella Freud, divattervező; Ben Barnes, színész; Bianca Jagger, aktivista; Brooke O’Campo, művész; Bruce Parry, felfedező; Bryan Adams, zenész; Bubber, tévés személyiség; Carsten Jensen, író; Chet Lamb, zenész; Chocolate Rain, illusztrátor; Christina Cole, színész; Cilla Black, előadó/tévés személyiség; David de Rothschild, felfedező; David Heyman, producer; Dawn Olivieri, színész; Dev Patel, színész; Edward Norton, színész; Elena Roger, színész; Eman Lam, zenész; Emily Blunt, színész; Eric Schlosser, író; Fabiana Cantilo, zenész; Fernando Trueba, rendező; Fred Lam, aktivista; Gabby és Kenny Logan, sportoló; Goldie, zenész; Gustav Skarsgard, színész; Hannah Rothschild, író/rendező; Hoffmaestro, zenekar; Hu Hajcsüan, zenész; Hugh Grant, színész; Ib Michael, író; Imelda Staunton, színész; Jack White, zenész; Jan Meek, felfedező; Jarvis Cocker, zenész; Javier Bardem, színész; Jeremy Irons, színész; Jesper Christensen, színész; Jesus Calleja, tévés személyiség; Jim Broadbent, színész; Jiří Dědeček, költő; Jochen Zeitz, üzletember; Joey Leung Cho-yiu, színész; John Carlos, sportoló; John Hurt, színész; Jude Law, színész; Klára Issová, színész; Kongkee, illusztrátor; KT Tunstall, zenész; Laura Bailey, művész; Lawrence Chou, színész; Lawrence Dallaglio, az angol rögbiválogatott egykori csapatkapitánya; Lawrence Chou, színész; Leila Tong, színész; Lena Endre, színész; Lene Gammelgaard, felfedező; Lily Cole, színész/modell; Livia Firth, kampányos; Lucy Lawless, színész; Marta Kubišová, énekes/színész; Master Fatman, zenész/humorista; Miquel Barcelo, művész/szobrász; Miroslav Jakes, felfedező; Natalia Oreiro, színész; Nick Laird-Clowes, zenész; Nick Simmons, tévés személyiség; Oh Land, énekes; Oliver Parker, rendező; Olivia Williams, színész; Pamela Anderson, színész; Paul McCartney, zenész; Paul Simonon, zenész; Pedro Almodóvar, rendező; Penélope Cruz, színész; Petr Vacek, színész; Polly Matson, tévés személyiség; Rebecca Frayn, író; Richard Branson, üzletember; Rita Ora, zenész; Robert Redford, színész; Sabrina Guinness; Saffron Burrows, színész; Sam Taylor Wood, művész; Sarah Burton, művész; Shane Watson; Sharon Lawrence, színész; Shauna Redford; Sherry Tsai, sportoló; Simona Babčaková, színész; Stella McCartney, divattervező; Stephen Frears, művész; Stephen Hopkins, rendező; Steve Jones, tévés személyiség; Thandie Newton, színész; Thom Yorke, zenész; Thomas Jane, színész; Tim Roth, színész; Tom Stoppard, művész; Tsang Tsui-shan Jessey, rendező; Uri Fruchtmann, producer; Vivienne Westwood, divattervező; William Tang, divattervező