Budapest, 2013. június 13. – Megdöbbentő kutatási adatokat közöl a ma megjelent „Csendes gyilkosok”[1] című Greenpeace jelentés: Európában évente több mint 240.000 életév elvesztését, nagyjából 22.000 ember, átlagosan a várható élettartam előtt 11 évvel bekövetkező halálát okozzák a széntüzelésű erőművek. A jelentés megvizsgálta a már működő 300, és a tervezési fázisban lévő 50 új szenes erőmű egészségügyi hatásait is. A Stuttgarti Egyetem kutatási eredményei szerint, ha a tervezett új szénerőművek működésbe lépnek, a megnövekedett légszennyezettség miatt 2700-zal több korai halálesettel, vagyis további 31.000 életév elvesztésével számolhatunk évente.

A kutatás szerint a már működő, elavult erőművek hatása is drámai: a korai halálozások száma összevethető a közúti balesetek áldozatainak számával, sőt régiónkban a legtöbb országban (Lengyelország, Románia, Csehország, Szlovákia, Bulgária) meg is haladja azt.

Bozsó Brigitta a Greenpeace Magyarország kampányosa elmondta: „A kutatók a hazai erőművek közül a Mátrai Erőmű környezetszennyező és egészségromboló hatását elemezték, mely bekerült a 100 legpiszkosabb erőmű közé. A kutatások alapján a magyarországi szénipar által kibocsájtott szennyezések káros egészségügyi hatásai is számszerűsíthetőek, e szerint évente nagyjából 138 fő halála vezethető vissza a szénerőművekre.”

Lauri Myllyvirta a Greenpeace szénnel foglalkozó szakembere szerint: „Nincsen olyan, hogy tiszta szén technológia – a szénerőművek csendes gyilkosok, melyek évente több millió tonna toxikus gázt és részecskét bocsátanak ki. Ezek az anyagok belélegezve roncsolják a tüdőt, bekerülnek a véráramba és különféle légzőszervi és más megbetegedéseket, akár tüdőrákot, szívrohamot, asztmát okoznak.”

„Az alacsony hatékonyságú és elavult erőművek életbentartásával teljesen feleslegesen romboljuk a saját és gyermekeink egészségét, miközben ma már rendelkezésre állnak azok a megújuló technológiák, amikkel valóban tisztán és hatékonyan meg lehet termelni a szükséges villamos energiát. A 2030-ig szóló Nemzeti Energiastratégia felülvizsgálata remek alkalom a szén- és ligniterőművek fokozatos kiváltásának elkezdésére” – tette hozzá Bozsó Brigitta, a Greenpeace Magyarország munkatársa.