Budapest, 2017. január 12. – Komoly kockázatokat jelent a magyar lakosság számára, ha az ország nukleáris biztonságát illető kérdésekben a szakértő hatóságok helyett a kormány dönt, mint arra az atomtörvény legújabb módosítása lehetőséget ad. [1] A Greenpeace ezért az Energiaklubbal és más szervezetekkel közösen a Nemzetközi Atomenergia Ügynökséghez fordult, és felhívta a figyelmet arra, hogy az új magyar nukleáris szabályozás sérti a nemzetközi egyezményeket.

A 2016 decemberében megszavazott atomtörvény módosításának értelmében a magyar kormány rendeletben írhatja felül az Országos Atomenergia Hivatal határozatait az építés alatt álló atomerőmű vagy radioaktívhulladék-tárolók esetében. Ez ellenkezik a nukleáris biztonság alapelveivel és sérti a vonatkozó nemzetközi előírásokat is.

A Greenpeace, az Energiaklub, a Föld Barátai Európa, a WISE International (World Information Source on Energy) és a NIRS (Nuclear Information and Resource Service) ezért levélben fordult a Nemzetközi Atomenergia Ügynökséghez és a Nukleáris Biztonságról szóló Egyezmény Szerződő Feleihez. [2] A szervezetek azt kérik a nemzetközi szervezettől és az egyezmény tagjaitól, hogy vizsgálják meg az Országos Atomenergia Hivatal függetlenségét korlátozó új magyar szabályozást 2017. március 27-én kezdődő értekezletükön.

„Nagyon veszélyes, ha bármilyen kormány felülírhatja az atomerőművek és a radiokatív hulladéktárolók biztonsága felett őrködő nukleáris biztonsági hatóság határozatait. Ezért sürgősen meg kell szüntetni az Országos Atomenergia Hivatal függetlenségét veszélyeztető szabályozást” – mondta Perger András, a Greenpeace Magyarország klíma- és energiakampány-felelőse.

Jegyzetek:

[1] 2016. évi CXLIII. törvény energetikai tárgyú törvények módosításáról
http://magyarkozlony.hu/dokumentumok/69ee0fd67e37f09aff57cd7be072ddcb8b8f81d5/megtekintes

[2] A Greenpeace Közép- és Kelet-Európa, az Energiaklub, a Föld Barátai Európa, a WISE International (World Information Source on Energy) és a NIRS (Nuclear Information and Resource Service) levele a Nemzetközi Atomenergia Ügynökséghez (NAÜ) és a Nukleáris Biztonságról szóló Egyezmény Szerződő Feleihez: https://storage.googleapis.com/planet4-hungary-stateless/2018/10/650cfcce-650cfcce-20170110_letter_cns_hungary_gp_foe__1p3.pdf

További információ:
PERGER András
klíma- és energiakampány-felelős
+36 20 371 1266