A Greenpeace szerint az atomprojekt több ponton is sérti az uniós jogot

Budapest, 2016. február 15. – A Greenpeace benyújtotta Paks II-vel kapcsolatos hivatalos véleményét [1] az Európai Bizottság Versenypolitikai Főigazgatóságának. Az állami támogatásból megvalósuló projekt több ponton is uniós jogot sért, és megvalósulás esetén korlátozná a szabad versenyt mind a magyar, mind az uniós villamosenergia-piacon. Paks II ezzel akadályozná az energiahatékonysági beruházásokat és a megújuló energiaforrások terjedését.

Az Európai Bizottság 2015 novemberében indított vizsgálatot abban a kérdésben, hogy a paksi projekt tartalmaz-e állami támogatást. „Álláspontunk szerint Paks II gazdasági értelemben életképtelen, kizárólag állami támogatással tudna megvalósulni. Azt várjuk a Bizottságtól, hogy kötelezze a magyar államot a projekt leállítására” – mondta Perger András, a szervezet energetikai szakértője.

A Greenpeace véleménye szerint Paks II üzembe helyezésével a piaci verseny szereplői és a fogyasztók is kiszolgáltatottá válnának a magyar államnak. Az atomerőmű-bővítéssel a magyar állam részesedése jelentősen megnőne a hazai villamosenergia-piacon, mely lehetővé tenné a kormány számára, hogy visszaéljen domináns piaci pozíciójával, és korlátozza az uniós villamosenergia-kereskedelmet.

A Paks II projekt továbbá több uniós irányelvet is sért. Ezek egyike az Unió villamos energiáról szóló irányelve [2], amelynek értelmében a magyar államnak kapacitástendert kellett volna kiírnia, még jóval azelőtt, hogy leszerződött volna az orosz féllel a paksi atomerőmű bővítésére. A tenderen derülhetett volna ki, mely energiaforrások alkalmazása a legelőnyösebb Magyarország számára.

A paksi atomerőmű-bővítés sérti továbbá az Európai Unió közbeszerzésről szóló irányelveit is. [3] Ennek uniós szintű vizsgálata már megindult, folyamatban van az uniós kötelezettségszegési eljárás elrendelése Paks II ügyében. Ennek oka, hogy a magyar állam versenyeztetés nélkül ítélte oda a projektet az orosz Roszatom állami vállalatnak.

A Greenpeace Magyarország azt várja a magyar kormánytól, hogy a drága, felesleges és veszélyes atomerőmű-bővítés helyett a klímaváltozást megfékező energiahatékonysági beruházásokra, és az országnak valódi energiafüggetlenséget biztosító megújuló energiaforrások fejlesztésére fordítsa a magyar adófizetők pénzét.


Jegyzetek:

[1] A Greenpeace Európai Bizottság Versenypolitikai Főigazgatóságának benyújtott hivatalos véleménye Paks II-ről
http://www.greenpeace.org/eu-unit/Global/eu-unit/reports-briefings/2016/State%20aid%20SA.38454%20%282015C%29%20Greenpeace.pdf

[2] Az Európai Parlament és a Tanács 2009/72/EK irányelve (2009. július 13.) a villamos energia belső piacára vonatkozó közös szabályokról
http://eur-lex.europa.eu/legal-content/HU/TXT/?uri=CELEX:32009L0072

[3] Az Európai Parlament és a Tanács 2004/17/EK irányelve (2004. március 31.) a vízügyi, energiaipari, közlekedési és postai ágazatban működő ajánlatkérők beszerzési eljárásainak összehangolásáról
http://eur-lex.europa.eu/legal-content/HU/TXT/?uri=URISERV%3Al22010

Az Európai Parlament és a Tanács 2004/18/EK irányelve (2004. március 31.) az építési beruházásra, az árubeszerzésre és a szolgáltatásnyújtásra irányuló közbeszerzési szerződések odaítélési eljárásainak összehangolásáról
http://eur-lex.europa.eu/LexUriServ/LexUriServ.do?uri=CELEX:32004L0018:hu:HTML

 
Korábbi anyagaink a témában:

Paks II az osztrákok szerint is tiltott állami támogatásnak minősül
http://www.greenpeace.org/hungary/hu/sajtokozpont/Paks-II-Ausztria-tiltott-tamogatas/

Magyarok – Paks II: 2 – 0
http://www.greenpeace.org/hungary/hu/sajtokozpont/MagyarokPaks-II-20/

Magyarok – Paks II: 1 – 0
http://www.greenpeace.org/hungary/hu/sajtokozpont/Magyarok-PaksII-1-0/

A paksi atomerőmű rejtett költségei
http://www.greenpeace.org/hungary/hu/sajtokozpont/A-paksi-atomerm-rejtett-koltsegei/   

Paks II állami támogatása többszörösen sérti az európai jogrendet
http://www.greenpeace.org/hungary/hu/sajtokozpont/Paks2_jogserto_allami_tamogatasa/
Greenpeace levele az Európai Bizottságnak
http://www.greenpeace.org/eu-unit/en/Publications/2014/Paks-nuclear-project-complaint/
100% megújuló energia mindenkinek – kiszámoltuk, megvalósítható
http://www.greenpeace.org/hungary/hu/sajtokozpont/100-megujulo-energia-mindenkinek/