A kormányhivatalnak ki kell adnia az igényelt közérdekű környezeti adatokat a zöld szervezetnek

A Baranya Megyei Kormányhivatalnak ki kell adnia a volt Budapesti Vegyiművek garéi és a hidasi szennyezéseivel kapcsolatos közérdekű adatokat a Greenpeace Magyarországnak – áll a bíróság első fokú határozatában. A Greenpeace üdvözli a bíróság ítéletét, mely szerint közérdekű környezeti adatot nem lehet visszatartani a civil szervezetektől, állampolgároktól.

A Greenpeace Magyarország Mérgezett Örökségünk című kiadványában [1] feltárt harminc ügyhöz országosan mintegy 40-50 egyedi adatkikérést nyújtott be a környezetvédelmi szervezet. Egyes hatósági képviselők példás hatékonysággal és a jogszabályok szellemének megfelelően adták át a közérdekű adatokat, de voltak olyan esetek is, amikor a hatóságok kifejezetten megnehezítették a szennyezéseket feltáró – az állam helyett elvégzett – közérdekű munkát.

A volt Budapesti Vegyiművek garéi és a hidasi szennyezéseivel kapcsolatosan a Baranya Megyei Kormányhivatal egyszerűen megtagadta a közérdekű adatok kiadását [2] [3] – ezzel megsértve a törvényi előírásokat. A Greenpeace Magyarország a nyilvánvaló törvénysértés a Nemzeti Adatvédelmi és Információszabadság Hatósághoz (NAIH) fordult. A NAIH teljes mértékben igazat adott a környezetvédelmi szervezetnek. [4]

A NAIH határozata alapján a Greenpeace úra előterjesztette az adatigényléseit az Adatvédelmi Hatóság álláspontjának mellékelésével. A kormányhivatal azonban ismét nem tett eleget törvényi kötelességének. Így nem maradt más lehetőség: a zöld szervezet bírósági úton volt kénytelen érvényesíteni a közérdekű adatokhoz való hozzáférési jogát.

A december 18-i első fokú döntés teljes mértékben a Greenpeace Magyarország keresetének adott igazat és kötelezte a törvénysértő kormányhivatalt a szennyezési adatok azonnali és ingyenes kiadására.

„Üdvözöljük a bíróság döntését. Az ítélet a jövőben segíti majd minden olyan szervezet és magánszemély adatkérési ügyét, amely közérdekű környezeti adatokat igényel a hatóságoktól. Az ilyen adatok feltételei annak, hogy a zöld civil szervezetek hatékonyan léphessenek fel a környezetet és az emberi egészséget veszélyeztető szennyezések ellen” – nyilatkozta Simon Gergely, a Greenpeace vegyianyag-szakértője.


Jegyzetek:

[1] Mérgezett örökségünk: http://www.greenpeace.org/hungary/hu/mergezett-oroksegunk

[2] https://secured-static.greenpeace.org/hungary/Global/hungary/kampanyok/vegyi/mergezett_orokseg/ureslapok/Gar%C3%A9.pdf

[3] https://secured-static.greenpeace.org/hungary/Global/hungary/kampanyok/vegyi/mergezett_orokseg/ureslapok/Hidas.pdf

[4] A NAIH állásfoglalása: https://secured-static.greenpeace.org/hungary/Global/hungary/kampanyok/vegyi/mergezett_orokseg/ureslapok/NAIH_HL-2017-0027_1_gar%C3%A9i%20hullad%C3%A9klerak%C3%B3.pdf

A NAIH kijelentette, hogy álláspontjuk szerint a Kormányhivatal több ponton megsértette az Infótörvényt, úgy mint

  1. Megtagadta az adatkiadást – Infótv. 26. §
  2. Rossz jogszabályt alkalmazott – Infótv. 2. §
  3. Nem adta indokát az elutasításnak – Infótv. 30.
  4. Nem tájékoztatott a jogorvoslatokról – Infótv. 30. §

Frissítés, 2018. 01. 18.: a Pécsi Járásbíróság ítélete letölthető ide kattintva.

Frissítés, 2018. 03. 29.: a Pécsi Törvényszék jogerős ítélete letölthető ide kattintva.