Az EU kötelezettségszegési eljárást indít a közbeszerzés elmaradása miatt

Budapest, 2015. november 19. – Az Európai Bizottság kötelezettségszegési eljárást indít a paksi atomerőmű bővítése kapcsán megsértett közbeszerzésre vonatkozó uniós jogszabályok miatt Magyarország ellen. A döntés azt mutatja, hogy Brüsszelben is felismerték Paks II kockázatait. A zöld szervezet szerint versenyeztetés nélkül megrendelt, állami támogatással drágán, a titkolózás közepette építendő Paks II gazdasági, környezeti és társadalmi szempontból is egyértelműen hátrányos Magyarország számára. A Greenpeace azt várja a magyar kormánytól, hogy az uniós jogszabálysértés miatt azonnal állítsa le az atomerőmű-bővítést.

A Greenpeace 2014 áprilisában levélben hívta fel az Európai Bizottság figyelmét, [1] hogy a paksi atomerőmű bővítése ellentmond a közbeszerzésre, az állami finanszírozásra és az energiapiacra vonatkozó uniós jogszabályoknak. [2] Az Európai Bizottság mostani döntésével kimondta, hogy a magyar kormány megsértette az Unió közbeszerzési szabályait azzal, hogy közvetlen, nyílt pályáztatás nélkül adtak megbízást az orosz Roszatomnak a paksi atomerőmű kibővítésére.

A magyar kormánynak megint magyarázkodnia kell az atomerőmű-bővítéssel kapcsolatban. Nem csak az Unió felé, de a saját állampolgárai felé is. A folyamatban lévő uniós vizsgálatok ellenére a kormány már költi a közpénzt Paks II-re: idén 28, jövőre a tervek szerint 113 milliárd forintot, és továbbra sem hoztak nyilvánosságra számításokat a projekt gazdaságosságról. Eközben egyre jobban látszik a jelenlegi trendek fényében, hogy a megújuló energiaforrásokba befektető országok előnybe fognak kerülni a drágán és csak állami támogatással megépíthető atomerőműveket erőltető államok energiapolitikájával szemben. A kormány ennek ellenére – ismételten megsértve az uniós és magyar jogszabályokat – a radioaktív hulladékok kezelésére és a paksi atomerőmű leszerelésére félretett tartalékok felélését tervezi.

A magyar kormány helyett úgy tűnik, ezúttal Brüsszel képviseli a magyarok érdekeit. A Greenpeace azt várja a magyar kormánytól, hogy állítson le minden Paks II-vel kapcsolatos folyamatot, és hozza nyilvánosságra a beruházás részleteit. Az atomerőmű-bővítés leállítása nagy lehetőséget jelentene Magyarország számára, hogy elinduljon a decentralizált és versenyképes megújuló energiákon alapuló jövő felé.

Jegyzetek:

[1] http://www.greenpeace.org/eu-unit/en/Publications/2014/Paks-nuclear-project-complaint/
[2] http://www.greenpeace.org/hungary/hu/sajtokozpont/Paks2_jogserto_allami_tamogatasa/

Fotók a kapcsolódó Greenpeace-performanszról
Greenpeace-aktivisták a Parlament előtt focimeccsel mutatták be, hogy Paks II piros lapot kapott, és a magyarok győztek.
https://www.flickr.com/photos/greenpeacehu/albums/72157660659031099

Korábbi sajtóközleményeink a témában: