Aktivisták Apple-boltoknál demonstráltak

Greenpeace-aktivisták ma délelőtt az Apple Andrássy úti üzlete előtt szénportól tisztítottak meg egy óriási almát. Magyarországon kívül Ausztráliában, az Egyesült Államokban, az Egyesült Királyságban, Hong Kongban, Hollandiában és Kanadában látogattak meg Apple-boltokat a Greenpeace aktivistái.

A Greenpeace Maszatos adatok című jelentése 14 IT-céget értékelt a tiszta számítási felhő létrejöttéhez szükséges szempontok alapján. A jelentés arra jutott, hogy a Google, a Facebook és a Yahoo! valódi elkötelezettséget mutat a megújuló energia iránt. Ezzel szemben az Apple, az Amazon és a Microsoft az idejétmúlt szén- és atomenergiára támaszkodik a felhőszolgáltatások adatközpontjainak áramellátásában.

 

Stoll Barbara, a Greenpeace klíma és energia kampányfelelőse elmondta: „A Maszatos adatok című friss jelentésünkben megvizsgált összes IT-vállalat közül az Apple-nek van a leginkább lehetősége arra, hogy az ágazat vezetőjévé váljon a megújuló energia terén. Az Apple innovatív gondolkodása és óriási készpénztartaléka miatt a legalkalmasabb arra, hogy meghatározza a szektoron belül az irányokat.”

A Google, a Facebook és a Yahoo! már megtették az első lépéseket ahhoz, hogy az iparág vezetőivé váljanak a tiszta energia útján. Elkötelezték magukat az energiahatékonysági innováció mellett, előnyben részesítik a megújulókhoz való hozzáférést az adatközpontok elhelyezésekor, és jobb energetikai lehetőségeket követelnek a szolgáltatóktól és a döntéshozóktól.

Az Apple nemrégiben napenergia beruházásba fogott az észak-karolinai adatközpontja áramigényeinek részleges fedezésére, de ennél sokkal többre is képes a gyorsan gyarapodó iCloud megtisztítása érdekében.

A Greenpeace felszólítja az összes felhőszolgáltatást nyújtó céget, így az Apple-t is, hogy:

  • kötelezze el magát a felhők megújuló energiával történő ellátása mellett, és a jövőbeli adatközpontok elhelyezéséről szóló döntésekben tegye kulcsfontosságú tényezővé a megújulókhoz való hozzáférést;
  • ruházzon be megújuló energiába, vagy vásároljon megújulókat közvetlenül;
  • követelje, hogy a kormányok és az áramszolgáltatók növeljék a hálózaton elérhető megújuló energia arányát;
  • legyen átláthatóbb az energiahasználatát és a szén-dioxid-lábnyomát illetően, és ossza meg az innovatív megoldásokat, hogy a szektor egésze fejlődhessen.

A Greenpeace új Apple-t célzó álreklámja megtekinthető a maszatosadatok.hu oldalon.

Kapcsolat:
Stoll Barbara – Greenpeace klíma és energia kampányfelelős: +36-20-417-06-26;