A fosszilis energiahordozók és az atomenergia támogatásának megszüntetése, és tagállami szintű elköteleződés a klímaválság megoldása mellett – ezekre kell épüljön az EU energiapolitikája a Greenpeace szerint. Az Európai Bizottság energiaunióért felelős alelnöke, Maroš Šefčovič ma délután Budapesten tárgyalt az energiapolitikában érintett hazai szervezetek képviselőivel, mely találkozóra a Greenpeace is meghívást kapott.
A Greenpeace nagy lehetőséget lát az energiaunióban, de csak akkor, ha az garantálja a szennyező energiahordozók támogatásának megszüntetését. A Bizottság feladata számonkérhető módon biztosítani, hogy a tagállamok kötelező vállalásokat tegyenek a megújuló energiahordozók, az energiahatékonyság terjedése, és a CO2-kibocsátások csökkentése érdekében” mondta Perger András, a Greenpeace klíma- és energiakampányosa, aki ma délután részt vett a Maroš Šefčovič európai bizottsági alelnökkel szervezett zártkörű beszélgetésen.
A 28 tagállam különálló energiapiacát egyetlen közös piacba integrálni kívánó energiaunió Magyarország számára is lehetőséget jelent a fenntartható energiapolitikára. Ehhez egyebek mellett arra van szükség, hogy Magyarország elálljon a magas társadalmi és környezetvédelmi kockázatokat magában rejtő Paks II-től. Az atomerőmű bővítése súlyos pénzeket von el a magyar költségvetéstől, szűkíti az energiahatékonyságra és a megújuló energiahordozókra fordítható összegeket, évtizedekre bebetonozva ezáltal az ország energiapolitikáját.
Ezért a Greenpeace olyan, az energiaunió megalkotásához szükséges klíma- és energiapolitikái tervet vár el a magyar kormánytól, mely biztosítja az atomenergia és a fosszilis energiahordozók kivezetését, és pénzügyi garanciákat rendel az energiahatékonysági intézkedések és a megújuló energiahordozók elterjesztése mellé.