Budapest, 2014. január 23. – Greenpeace-aktivisták ma a Burberry luxus ruhacég Andrássy úti üzlete előtt tiltakoztak az ellen, hogy a cég gyermekruhái káros kemikáliákat tartalmaztak. A Greenpeace gyermekruha felmérésének eredménye alapján [1] a luxuscég ruhái sem mentesek a veszélyes vegyi anyagoktól, tehát a Burberry márkanév sem jelent garanciát azoknak, akik vegyszermentes ruhákat, cipőket szeretnének vásárolni gyermekük számára.

A Greenpeace 2014. január 14-én bemutatott, 25 országra kiterjedő gyermekruha tesztjének eredményei szerint a Burberry gyermekruhák többek között veszélyes, vízlepergető hatású perfluorozott kemikáliákat (PFC-ket), és a környezetben hormonrendszer károsító anyaggá bomló nonilfenol-etoxilátokat (NPF-ket) tartalmaztak. A 9 vizsgált Burberry termékből 6-ban mutattunk ki NPE-ket, és mind a két PFC-re tesztelt ruhaneműben is találtunk kockázatos vegyi anyagot. A felmérés azt is bizonyítja, hogy még azok a cégek sem váltják ki a káros anyagokat a termelésük során, akik kimondottan magas áron értékesítik a termékeiket.

A korábbi felméréseknek, és a Greenpeace 2011-ben indított Detox kampányának köszönhetően már 18 világcég (például a Benetton, a Zara és a Valentino) kötelezte el magát a ruhagyártás méregtelenítése mellett. A Burberrynek, mint a világ egyik vezető luxus gyermekruha gyártó vállalatának is csatlakoznia kellene azon cégek táborához, akik káros anyagok nélkül is tudnak ruhákat gyártani, hiszen csak így biztosíthatja, hogy a gyártás helyén sem okoz szennyezést a termelésük.

Fotók az akcióról (a fotók szabadon felhasználhatók):

http://www.flickr.com/photos/greenpeacehu/sets/72157640073755704/

Lábjegyzet

[1] A Greenpeace Detox kampánya keretében 2013 májusában és júniusában összesen 82, gyermekek számára gyártott textilterméket vásárolt 25 országban (köztük Magyarországon is), nagyobb ruhaüzletekben vagy más márkakereskedőknél. A megvásárolt, 12 világmárka (Adidas, American Apparel, Burberry, C&A, Disney, GAP H&M, Li-Ning, Nike, Primark, Puma és Uniqlo) által gyártott termékeket független, minősített laboratóriumokban vizsgálták veszélyes vegyi anyagokra. A felmérés eredményeit a „Kis mese a szekrényedben lakozó szörnyekről” című tanulmányban hozták nyilvánosságra.

A „Kis mese a szekrényedben lakozó szörnyekről” című tanulmány összefoglalója letölthető innen magyar nyelven: https://storage.googleapis.com/planet4-hungary-stateless/2018/10/Kis_mese_Detox_osszefoglalo.pdf
és a teljes tanulmány angol nyelven: http://www.greenpeace.org/china/zh/publications/reports/toxics/2014/detoxglobal

Fotók a Greenpeace-aktivisták 2014. január 14-i akciójáról:
http://www.flickr.com/photos/greenpeacehu/sets/72157639737590744/

Korábbi sajtóközlemény a témában:

http://www.greenpeace.org/hungary/hu/sajtokozpont/A-nagy-gyermekruhateszt/